Under en ransaking i lokalene til Hells Angels-aspirantene i Hardangervegen i vår fikk politiet se med egne øyne hvordan det angivelige mekkeverkstedet var innredet:

I første etasje fant de to barer som så ut til å være i regelmessig bruk. Kjøleskap var fylt opp med drikkevarer, og på veggen hang det prislister for ulike typer drikke.

— Politiet har merket seg at MC Norway sine lokaler blir brukt til noe annet enn mekkeverksted. Vi krever at dette blir ryddet opp i, sier Norvald Visnes, politistasjonssjef ved Bergen sør politistasjon.

- Soverom med navneskilt

I annen etasje fant politifolkene et oppholdsrom med bar og TV-krok. I tillegg fant de 8-10 soverom. På dørene hang det skilt med navn på medlemmer i klubben. Inne på rommene lå klær og toalettsaker.

I denne etasjen traff politiet også tre personer med tilknytning til klubben.

«Ingen av disse personene holdt på med «mekking». Tvert imot fremsto det som om personene bodde på stedet», skriver Visnes i et brev til byggesaksetaten i Bergen kommune.

Lensmannen mener innredningen klart styrker mistanken om at klubben holder interne fester i lokalene sine.

Da MC-klubben hadde fest i august, opplyste de at selskapelighetene skulle foregå utenfor fjellhallen. Imidlertid fortalte flere festdeltakere at de hadde oppholdt seg innendørs. Det store politioppbudet observerte også at festdeltakerne til tross for regnvær holdt seg tørre i klærne.

Barstandard

Ifølge Norvald Visnes er det et krav til alle medlemsklubber å ha lokaler med bar og andre fasiliteter. Stasjonssjefen er klar på at politiets mål med å stresse klubben, er å hindre at MC Norway blir tatt opp i Hells Angels.

— Vi vil ikke ha dem her. Vi vet at det er en mal for alle Hells Angels-klubber at de skal ha et forsamlingssted med standard oppsett som bar og andre fasiliteter, sier Visnes.

I 1996 ble fjellhallen i Hardangervegen godkjent for bruk til hobbyvirksomhet. Det skulle innebære å mekke på motorsykler og biler.

Senest i 2008 bekreftet mannen som er registrert som eier av lokalene overfor kommunen at stedet bare brukes i tråd med tillatelsen. Det har politiet ingen tro på. Derfor ba de nylig Bergen kommunes byggesaksetat om å vurdere lovligheten av MC Norway sine aktiviteter i lokalene på nytt.

I løpet av en uke hadde kommunen ferdigbehandlet saken, og sendte pålegg om opphør av bruk til eieren av klubblokalet.

- Stiller seg uforstående

«Virksomheten/bruken som politiet har konstatert ved befaring, må (...) oppfattes som ulovlig,» skriver byggesaksetaten til eieren.

Kommunen har pålagt eieren å stanse all bruk av fjellhallen som forsamlingslokale, bar og bolig innen i morgen.

Hvis pålegget ikke blir fulgt, varsler kommunen at huseieren vil bli ilagt tvangsmulkt.

Rune Hanstvedt, en av frontfigurene i MC Norway, bekrefter at de har fått pålegget fra Bergen kommune, men vil ikke kommentere saken.

  • Dere må snakke med han som eier lokalene, sier Hanstvedt.

BT lyktes i går ikke å komme i kontakt med mannen som er registrert som eier av lokalene, og styreleder i Stiftelsen klubbhuset.

I et brev til byggesaksetaten skriver mannens advokat Tor Øystein Enge at huseieren stiller seg uforstående til påstandene om at lokalene brukes ulovlig. Han ber kommunen om å få utlevert opplysningene fra politiet, og om at fristen for pålegget utsettes til huseieren har fått mulighet til å sette seg inn i dem.

Heller ikke Enge var tilgjengelig for kommentar i går ettermiddag.