• Vi kommer ofte borti ulike typer overgrep som unge jenter er utsatt for. Noen ganger forstår ikke barna alvoret i overgrepene, sier helsesøster Ingrid Skeidsvoll ved Helsestasjonen for ungdom.

Gjennom ti år som helsesøster har Ingrid Skeidsvoll vært i kontakt med en rekke unge jenter som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Hun jobber på Helsestasjonen på Fanatorget. Bare på denne ene helsestasjonen kommer de borti minst 20 saker hvert år som dreier seg om overgrep.

— Jentene søker råd om prevensjon. Det er ofte derfor de kommer. De som ber om prevensjon er sjelden så unge som 13 år, det vanlige er at de er 14-15 år gamle. Det er en klar forskjell på en jente på 14-15 år som har et seksuelt forhold til en jevnaldrende gutt, og en jente under 14 år som har sex med en mann som er godt over 20 år. De som er under 14 år definerer vi som barn. Hvis de er så unge som 12 år er vi raske med å koble inn foreldre, barnevern, legevakt og Barneklinikken, sier Skeidsvoll.

Unge jenter, eldre menn

— Vi må gjøre etiske vurderinger på hvilke saker vi tar videre til andre instanser. Vi har taushetsplikt, men dersom det er snakk om fare for liv og helse eller alvorlige straffbare forhold, må politiet inn i bildet. I mange tilfeller hjelper vi jenter under 16 år med prevensjon, men det gjør vi etter en vurdering av hvor moden jenten er og hva slags forhold hun er i, sier Skeidsvoll.

Noen unge jenter forteller om seksuelle forhold til menn som er langt eldre.

— Hvis det er snakk om en alarmerende aldersforskjell, går vi mange runder med jentene. Vi spør om det er dette de vil, om de opplever press, om de har snakket om det hjemme. Hvis det er snakk om overgrep eller svært unge jenter som blir utnyttet av eldre menn, kontakter vi foreldrene, barnevernet eller politiet. Hvis det er snakk om en klar voldtekt ønsker barna ofte å anmelde, men noen ganger forstår ikke barna selv alvoret i overgrepene de er blitt utsatt for. Det hender vi oppdager incesttilfeller. Da går vi rett til barnevernet med saken, sier helsesøsteren.

Sjekk overnattingsavtaler!

— Hva får unge jenter til å følge med betydelig eldre menn?

— Noen unge jenter er ute etter spenning og oppmerksomhet. Vi ser også noen som har problemer på flere plan, som er kommet på feil spor og som spiller på seksualitet for å få bekreftelse. Dette kan dreie seg om jenter som knapt har fått sin første menstruasjon, og man kan stille mange spørsmål ved hva disse mennene tenker på, sier Skeidsvoll.

Hennes råd til tenåringsforeldre er klart:

— Det er et stort ansvar å ha tenåringer. Foreldre må passe godt på! Når tenåringen sier at hun skal overnatte hos Trine, bør foreldrene dra hjem til Trine, snakke med foreldrene hennes og forsikre seg om at det er en reell overnattingsavtale. Overnatting gir ofte tenåringene gylne anledninger til å stikke av. Vi ser stor grad av utprøving mellom 8. og 9. klasse. Da er det viktig å passe på at de ikke debuterer for tidlig med røyk, alkohol og sex.