RANDI KVINGE

Siden 7. juni har drapet på sykepleiestudent Anne Slåtten stått i fokus for lensmann Kjell Fonn. Selv har han gått fra å være en anonym embetsmann til å bli et kjent fjes i riksmediene.

— Det er første gangen jeg har stått i spissen for en drapsetterforskning. Det har vært et stort mediekjør, og hver gang jeg blir intervjuet, er det som å være oppe til muntlig eksamen. Mottoet mitt er at jeg aldri er bedre enn det siste intervjuet, sier lensmannen.

Hans rolle har vært å formidle et speilbilde av etterforskningen.

— Drapssaken har ligget i bakhodet hele tiden. Det kunne bli treff i saken når som helst, og det har vært vanskelig å tenke på noe annet. Når jeg har gått ut med noe, har mediene sitert meg rett. Hva de ellers skriver om, og hvordan de redigerer avisene sine, har ikke jeg noen kommentar til. Vi har også brukt mediene aktivt med å få inn tips, sier han.

Til vanlig er lensmannen en flittig syklist, men de siste månedene har sykkelen stått parkert.

— For meg er en sykkeltur den beste avkoblingen jeg kan få, og søndag fikk jeg endelig tatt meg en tur i nydelig høstvær, forteller lensmannen.

Stor aktivitet

Da meldingen om at Anne Slåtten var funnet i Angedalsvegen kom, ble Kripos tilkalt og aktiviteten ved lokalkontoret doblet.

— De første dagene var det 30 politifolk ved kontoret. I tillegg har vi har hatt et tett samarbeid med lokalkontorene. Vi har hatt et godt håp om løsning i saken, men når etterforskningen blir langvarig og intens, tærer det selvfølgelig på. Det har nok gått ut over de vanlige gjøremålene våre, forteller lensmannen.

Hele Førde-samfunnet har vært påvirket av drapet, og selv om ingen har fortalt lensmannen direkte at de er redde, tror han likevel folk har vært mer forsiktige enn vanlig.

— Jeg var forberedt på at det kunne være en fra lokalmiljøet. Selv kjente jeg ikke personen som er pågrepet, men jeg føler sterkt med lokalsamfunnet og de som kjenner ham, forteller Fonn.

Han understreker at den varetektsfengslete ikke er dømt, men føler likevel lettelse over at en person er pågrepet.

— Jeg føler lettelse over at vi har gjort et skikkelig politiarbeid, men saken har en tragisk utgang, og tankene mine går både til offeret sine pårørende, og den siktede sine nærmeste, forteller Fonn.

Tilhørighet til Førde

Selv om lensmannen vokste opp i Utvik i Nordfjord, er det Førde han føler tilhørighet til. I 1969 flyttet han til bygden for å jobbe som lensmannsbetjentvikar.

— Da jeg begynte i politiet, var det en annen medievirkelighet enn i dag. Det var langt mellom overskriftene på det arbeidet politiet gjorde. Nå har nok miljøet hardnet til overalt, tror han.

Kjell Fonn er gift og har to voksne barn. De karakteriserer ham som en arbeidsnarkoman og kommer gjerne med kommentarer om hvordan han fremstår i mediene.

— Vi snakker ikke så mye om arbeidet mitt hjemme, men familien er nok mine sterkeste kritikere på hva jeg uttaler meg om. Det er egentlig greit å få korrektiv på jobben jeg gjør, sier han.

Neste år går lensmannen trolig av med pensjon. Da står sykkelen og Europa for tur ...