Se video fra bakken!

I dressjakke og dongeri er indiske Raja Mansingh Rahore klar for bakkene.

— Jeg våknet ti minutter før bussen skulle gå, men dette er en sjanse jeg får én gang i livet. Den kunne jeg ikke gå glipp av, forklarer Raja.

Dermed slengte han på seg noen klær, uten tanke på om de passet i skibakken. Vinterjakken fant han ikke og det fikk heller være, for bussen dro til fjells med Raja om bord.

Nå er støvler, ski og staver på plass, og de hvite løypene i Eikedalen venter. Sammen med 150 andre studenter fra alle de store utdanningsinstitusjonene i Bergen, er han på skidag. De internasjonale studentene er i overvekt, og for en god porsjon av dem er det aller første gang de har festet tunge støvler og glatte planker til bena.

— Oi! Det er vanskelig å gå, sier polske Karolina Bauc (24) og tråkker sakte opp mot tallerkentrekket og barnebakken i leide slalåmstøvler.

Trening på slak mark

Under den påskevarme solen står utfordringer og latterkramper i kø om hverandre. Å la seg trekke mot toppen av bakken er bortimot umulig når skiene krysser seg og snøbrettet kjører slalåm på egen hånd. En spansk gutt nekter å gi opp, og klamrer seg helt til topps med armene øverst og ryggen i snøen.

Med et godt grep sånn midt på stavene setter Raja Borja Ezquerra uredd utfor. Han klarer seg noen meter før skiene går skarpt til høyre og balansen ikke følger etter. Når han reiser seg, glir de forræderiske plankene bakover i høyt tempo.

— Hey, new style! roper kompisene.

Men like sikkert og sakte som snøsmeltingen glir de nye ferdighetene inn. Snart går heiskøen fortere unna fordi alle holder seg på bena, og Karolina kan juble over sin første tur uten et eneste fall. Andre føler seg tryggere på slakere mark helt i kanten av bakken.

— Det er spennende, men jeg er så redd! sier kinesiske Cherry Wu.

Teori og praksis

Utdanning i Bergen, organisasjonen som står bak skidagen, hadde egentlig bare leid én buss. Da den ble fulltegnet, leide de enda en. Og enda en.

— Det er dumt å si nei til noen når det er så stor interesse. Målet med turen er å skape en ny møteplass for de norske og internasjonale studentene og studenter fra forskjellige institusjoner, sier Ingrid Endal, prosjektleder i Utdanning i Bergen.

Litt bekymret er hun, spesielt for de råferske alpinistene i barnebakken. Minst én har hatt et kraftig sammentreff med et gjerde, til tross for de iherdige studentinstruktørenes ploge-opplæring.

— De skjønner teorien, men så var det praksisen da, sier instruktør Pål Hegland.

Ler seg nedover bakkene

Eric Santos (19) fra Hawaii erklærer dagen for en suksess når han har stått i ti minutter uten å brekke noe, og Raja har for lengst kastet dressjakken for å kjøle seg ned.

— Det er bare å være modig og fortsette, selv om jeg faller, sier han og smiler bredt.

— Jeg skulle ønske alle gangene jeg prøver nye ting kunne være akkurat som dette, sier spanske Raffael Piez.

— Jeg har ledd så mye at jeg har vondt i magen også, i tillegg til hele resten av kroppen.

Gjennomsvett lar han lunsj være lunsj, og tråkker seg oppover mot heisen igjen med kompisene sine, med snowboardene slepende etter seg.

KLAR, FERDIG, GÅ: Nå skal vi bare lære å stoppe uten å sette oss ned, så er det kappløp! De spanske studentene Raffael Piez (23, f.v.), Frederico Espelosian (23) og Francisco Ar-ranz Garcia (24) har aldri stått på snowboard før, men synes ikke det skal hemme en god konkurranse.
Odd Mehus
I FULL FART: Spanske Borja Ezquerra (21) stopper helst på den måten som alltid virker: Med rumpen først.
Odd Mehus
APPELSINLUNSJ: Ingen skidag uten Kvikklunsj, appelsin og Solo i solsteiken. Her er det ita-lienske Giacomo De Santis (23) som skreller.
Odd Mehus
HAIKETUR: Skitrekket ble for strabasiøs og tidkrevende for Cherry Wu (22) fra Hongkong, som heller haiket opp den slake skråningen med skiinstruktør Ingvild Aspøy.
Odd Mehus