Mathias Schmidt, president i Sjøkaddettforeningen av 1898, Valkyrien, ved Sjøkrigsskolen strammer armen.

— Nei, jeg er ikke nervøs, sier han med en liten grimase og ser til siden.

Mathias er førstemann ut og bretter opp skjorte og jakke foran de andre spente kadettene.

— Jeg er klar!

Bare et lite stikk

Nålen settes i armen, ett rør fylles til randen. Ut igjen med den lumske nålen og på med bomullsdott og tape. Vel overstått, gliser han fornøyd.

— Hø, det var jo ingenting. Kjente bare et lite stikk, jeg ...

Det er Schmidt som har iverksatt Operasjon blodbank på Sjøkrigsskolen. Han hørte nemlig på Radio 1 at Bergen manglet 2000 blodgivere, nå har han funnet ut at kadettene får gå foran med et godt eksempel.

I går stilte Blodbanken blodtørstige fra Haukeland Universitetssykehus på auditoriet på Sjøkrigsskolen for å ta blodprøver av de uniformerte.

— Vi er frisk ungdom med mye blod. Alle kan bli utsatt for en ulykke. Ingen vet hvem eller når, sier Schmidt.

Lege Knut Liseth ved Haukeland Universitetssykehus forteller kadettene hva de må gjøre før de eventuelt kan bli blodgivere.

— Dere må fylle ut et skjema for blodgivning. Deretter blir det intervju, blodtrykksmåling og til slutt blodprøve, forklarer legen.

Tapper de sååå mye?

Og hvis alt er som det skal være, uten diverse lumskheter eller sykdommer, blir kadettene innkalt etter fire uker til første tapping.

— Når dere gir blod gir dere cirka fire og en halv desiliter hver gang, fire ganger i året. Det kan hende dere blir litt svimmel, så det er viktig å drikke mye både før og etter at dere har gitt blod, forteller Liseth.

— Tapper de sååå mye, hviskes det skremt på tredje rad. De uniformerte sitter konsentrerte, småprater og fyller ut blodskjemaet.

— Hvis blodgivningen får effekt på treningen da kan jeg ikke bli blodgiver altså, sier kadett Roar Jensen Eiang.

— Hvis blodprøven viser at jeg kan bli blodgiver vil jeg bli det, insisterer kadett Alf Inge Hellevik.

Han var en av de 60 som meldte seg frivillig. Nå håper han at blodprøven viser at han er egnet.

— Det er et bra tiltak uansett. Viser det seg at jeg kan brukes skal jeg gå de gangene i året jeg blir innkalt, sier han.

Ikke for pyser...

En dose blod kan hjelpe tre pasienter, og i løpet av ett år får Haukeland Universitetssykehus inn cirka 20.000 poser blod.

— Huff, jeg er ikke så glad i blodprøver, hviskes det.

— Ikke jeg heller, sier en annen.

De uniformerte er ikke så tøffe nå. Men de biter tennene sammen. Det gjelder å ikke være noe pyse.

BARE ET LITE STIKK: Mathias Schmidt, president i Sjøkadettforeningen av 1898, Valkyrien ved Sjøkrigsskolen strammer armen. Sammen med seksti kadetter fra skolen vil han bli blodgiver. Han står også bak Operasjon blodbank. <p/>foto: ARNE NILSEN