— Vi fikk telefon fra havnevakten i dag tidlig om at noen hadde løsnet fortøyningene på MF «Fjordtroll» og at den hang kun på aktertrossen, forteller driftsvakt Torbjørn Vik i Fjord 1 Fylkesbaatane.

Han fikk varslet mannskapet på båten som straks kom til for å få den inntil kai igjen. Da hadde den allerede driftet frem og tilbake i flere timer, etter at noen hadde løsnet fortøyningstrossen forut.

Den lå 180 grader i motsatt retning mot Clarion Hotel Admiral-bygningen. Heldigvis var det nærmest vindstille i Vågen.

- Kunne ha gjort stor skade

  • Det kunne ha blitt svært farlig og dersom det hadde vært vind i dag, kunne den ha gjort stor skade, sier divisjonssjef Tor Vidar Kittang i Fjord 1 Fylkesbaatane.

Han er opprørt over hendelsen ved Strandkaiterminalen.

— Dette er så alvorlig at vi vil vurdere å forfølge saken. Det er store verdier og det er stor risiko for skade på andre fartøy, så vi må helt klart vurdere å anmelde forholdet til politiet, sier Kittang.

Hurtigbåten frakter passasjerer mellom Bergen og Selje i Nordfjord i Sogn og Fjordane.

— Det er forferdelig unødvendig. Slik det ser ut nå, tror vi at noen har noen vært om bord og løsnet fortøyningene, sier divisjonssjefen.

Oppdaget at noe var galt

Like foran «Fjordtroll» lå MF «Solundir» fortøyd. Skipper Johannes Førdedal, var den første som oppdaget at ikke alt var som det skulle på Strandkaiterminalen.

— Jeg var oppe klokken 04.30 for å gå på toalettet og så at «Fjordtroll» lå med baugen ut i Vågen. Jeg sjekket om det var noe jeg kunne gjøre, men observerte at aktertrossen holdt og at det heldigvis var vindstille, sier Førdedal.

Ved 7-tiden kom mannskapet seg om bord og fikk lagt MF «Fjordtroll» til kai. Det ble ikke konstatert skader på hurtigbåten eller andre båter i nærheten.

— Fortøyningene er der for at den skal være sikret på best mulig måte. Under andre forhold kunne dette endt mye verre, sier Kittang i Fjord 1 Fylkesbaatane.

Har skjedd tidligere

Han sier de har vært ute for slike pøbelstreker tidligere, blant annet i Sogndal, men kan ikke huske om det har skjedd i Bergen tidligere.

Det kan imidlertid havneinspektør Terje Strømsnes ved havnevakten i Bergen som er godt kjent med slike pøbelstreker.

— For noen år siden fikk vi melding om en tilsvarende hendelse på Strandkaiterminalen. Den gang var det ikke like vindstille og politiet måtte om bord i båten for å få ut en trosse. Ved hjelp av tilhengerfestet på politibilen, fikk de slept båten til kai igjen. Så vidt jeg husker var også det en båt fra Fjord 1 Fylkesbaatane, sier Strømsnes i Bergen og omland havnevesen.

Han sier det ikke er et uvanlig fenomen på havnen.

— Det skjer dessverre av og til at noen synes det er gøy å slippe løs båter. Også mindre lystbåter har blitt løsnet fra fortøyningene. Det kan få store konsekvenser og de som gjør noe slikt er neppe helt klar i hodet, mener havneinspektøren.

Fjord 1 Fylkesbaatane vil nå se på rutinene på Strandkaiterminalen og vil vurdere vakthold når båtene ligger til kai på nattestid.

Hva mener du om at fortøyningen ble løsnet? Si din mening nedenfor.