Spillerne på Ytrebygda asylmottaks volleyballag er konsentrerte. Ytrebygdas lag nummer to følger ivrig med på sidelinjen. Det var nemlig mange som ville være med da Bergen Vest IL arrangerte turnering.

Første serve. 1-0 mot det tamilske guttelaget. Det jubles.

Bergen Vest IL, et volleyballag bestående av tamiler, fikk støtte fra Idrettsrådet i Bergen til å arrangere byens første turnering der beboerne på asylmottakene er inviterte. 16 lag var med på turneringen i Fyllingsdalshallen lørdag. Fire av dem fra asylmottakene i Sund, Ytrebygda og Arna. Resten av lagene besto av tamiler bosatt i Bergen.

Uten trening

10-9. De tamilske guttene har tatt ledelsen. Det er høye baller, presise opplegg og lave smasher. Det er lett å se at det ikke er første volleyballkamp for mange av spillerne.

– Dette er jo veldig bra med tanke på at de ikke har trent eller spilt sammen før de kom hit i dag, sier Jostein Danielsen, miljøarbeider ved asylmottaket i Ytrebygda og lagleder for anledningen.

Han tror turneringen har stor verdi for asylsøkerne.

– Det er ikke så mange arenaer der de får treffe andre. Mange av dem har ingenting å gjøre. Det er ikke noe bra for den mentale hygienen å bare sitte inne og lure på hva fremtiden blir. Nå har de mistet retten til norskkurs og busskort. Da blir slike arrangement ekstra viktige.

– Komme i gang

– Ytrebygda trenger hjelp! Bytte!

Det ropes fra sidelinjen. Maisah Jame (15) fra Eritrea sendes ut på banen. Hun og søsteren Fatima (17) er eneste jenter på de to lagene.

– Vi er glade i volleyball, og på mottaket spiller vi fotball på et jentelag, sier de.

Steak Emilianus tror idrett kan være nøkkelen til integrering i det norske samfunnet. Han kom til Norge med familien for 19 år siden.

– I begynnelsen var det vanskelig å bli integrert, men da jeg begynte å spille fotball på Vadmyra IL, ble jeg kjent med mange. Det er en måte å komme i gang i samfunnet på.

Han mener det er særlig viktig å gi beboerne på asylmottakene et idrettstilbud.

– I stedet for å sitte inne og tenke på hjemlandet, så kan de få en mulighet til å gjøre noe og treffe andre mennesker. Mange har problemer, og da kan idrett være viktig.

Vil ha med nordmenn

Han er fornøyd med responsen fra både det tamilske miljøet og asylmottakene, men håper at det neste gang også vil stille et lag med nordmenn.

– Vi satser på å arrangere dette flere ganger, sier Emilianus som da håper på enda flere påmeldte lag.

Asylmottakene har ulike idrettstilbud, men Emilianus håper helgens turnering vil få beboere til å melde seg inn i lokale idrettslag.

Det er drømmen til Muhammed Kadivar (33) fra Iran. Han vil bare trene litt mer først.

– Jeg liker veldig godt å spille, det er bra for helsen, og blir jeg bedre, kan jeg kanskje spille på et norsk lag.

Han har bodd seks måneder på mottak og trener regelmessig volleyball i Åsane sammen med en venn. Men han har ikke råd til å spille like ofte som han ønsker.

– Det koster 50 kroner for to timer. Hadde vi hatt en hall slik som i dag én gang i uken eller oftere, kunne mange kommet og spilt.

– Trenger mer sport

6-14 i de tamilske guttenes favør. Ytrebygda tapte både første og annen omgang i første runde. Habtom Ghirmatsion Abreah fra Eritrea er likevel fornøyd.

– Kampen var kort. Jeg vil spille mer, sier han.

Også libanesiske Ayham Fahd (26) på Sund asylmottaks lag, synes tiltaket er bra.

– Det er fint. Vi trenger mer sport. Basketball, fotball, svømming. Anything. Man blir kjent med mennesker og får gode venner, sier han og tar et tak rundt kompisen fra Tsjetsjenia.

– Jeg snakket ikke med ham på mottaket før vi begynte å trene sammen. Nå er han min beste venn. Det er hva sport gjør for mennesker.

JUBEL: Poengene som ble sanket inn av Ytrebygda asylmottaks volleyballag ble feiret av high fives og store smil. Spilleren Habtom Ghirmatsion Abreah (til v.) ønsker å bli volleyballspiller på regelmessig basis.
Eirik Brekke
SØSTRE PÅ BANEN: Søstrene Maisah (til v.) og Fatima Jame fra Eritrea er de eneste jentene på laget.
Eirik Brekke
SMASHER INN POENG: Mohaneswaran Nagarathina fra Sri Lanka slår er slag for det tamilske laget «Suban Yellow». Ytrebygda asylmottaks lag B prøver å forhindre poeng.
Eirik Brekke