Rektor holdt tale, studinene sang, Karin Park spilte, og Kjartan Fløgstad var hyret inn for å tale til årets nye studenter i Grieghallen.

– Jeg studerte i Bergen for mange lenge siden. Jeg husker knapt hva jeg studerte, og ikke hva jeg har brukt utdannelsen til, sier Fløgstad, som har studert språk og litteratur.

Han fortalte om eksamen i gamle dager.

– Vi satt fra ni om morgenen til ni om kvelden. Klokken to åpnet dørene seg til den store salen vi satt i, og bergensmadammer kom inn med kjøttkaker og kålstuing, fortalte Fløgstad.

Før det hadde rektor sagt at UiB har en tradisjon for å vise samfunnsansvar, og oppfordret studentene til å engasjere seg i debattene om universitetets fremtid og verdier.

Leder i Norsk Studentunion Bergen, Sofus Kjeka, holdt også tale.

– Lær dere å tenke kritisk, sa han fra talerstolen.

I Peer Gynt salen, i en annen del av Grieghallen, satt snaut hundre nye studenter og så talene og musikken på TV. Storsalen i Grieghallen har nemlig kun plass til 1500 studenter, og var helt full.

En av de som måtte se showet på TV var Sylvanus Tengbeh, opprinnelig fra Sierra Leone.

– Jeg skal studere kjønn og likestilling i Bergen, og er eneste gutt i klassen, sier han.

I Aulaen hadde studentforeningene stilt seg opp med sine boder. De delte ut karameller og løpeseddeler, og prøvde å verve ferskingene til fekting, bibelgruppe eller teater. Midt i mylderet står Jorunn Sørdal. På skiltet over henne står det: «Informasjon».

– Hva de nye studentene lurer mest på? Mange spør om de må være her lenger. Og det må de jo ikke, det er frivillig. Også spør de om hvor de kan få studentkort, og hvordan de melder seg opp til eksamen. Det svarer vi på, for det er jo viktig, sier Sørdal.

Rundt 4300 studenter begynner på UiB denne uken.

I morgen er det åpningsseremoni for Høyskolen. NHH hadde sin seremoni i går.

SANG: Studentersangforeningen åpnet seremonien i Grieghallen.
Nielsen, Rune
SILD I TØNNE: 1500 nye studenter fylte storsalen i Grieghallen, som ikke hadde plass til alle. Mange måtte sitte i Peer Gynt¿salen, og se åpningsseremonien overført på storskjerm.
Nielsen, Rune
BLI MED!: I Aulaen prøvde studentforeningene å rekruttere nye medlemmer.
Nielsen, Rune