Torsdag formiddag ble gutten pågrepet i Jekteviken etter at han forsøkte å gå om bord i cruiseskipet «Azura».

Tre dager før var samme gutt på samme sted. Mandag forsøkte han å ta seg om bord på cruiseskipet «Celebrity Eclipse» sammen med to 16 år gamle gutter.

— Har ikke foreldre

— 15-åringen ble overlatt til barnevernsvakten etter at han ble pågrepet mandag. Så tok vi ham igjen torsdag, sier Arne Fjellstad, leder ved utlendingsavsnittet i Hordaland politidistrikt.

— Han forklarte at han ikke har foreldre og ønsker en ny fremtid etter at han ble pågrepet mandag. Han ville snike seg om bord på cruiseskipet med en kamerat. Han har sagt at han kanskje vil gå på skole, legger han til.

Politijuristen forteller at 15-åringen fortalte at «man opplever mye rart når man bor på gaten og ikke har penger». Han var da blitt spurt om han var blitt truet av noen.

Bergen-Mysen-Bergen

15-åringen var sammen med to 16 år gamle gutter da de mandag ble tatt på kaiområdet. Noen dager i forveien var16-åringene innbrakt for naskeri her i byen.

Politiet fulgte dem på fly til Oslo og videre til asylmottak på Mysen, der de hadde oppholdt seg.

— Vi konstaterer at de forlot mottaket på Mysen og kom tilbake til Bergen, sier Fjellstad.

Skulle til Flåm

Politiet kjenner ikke identiteten til guttene. De tror en av dem er fra Nord-Afrika, muligens Marokko. De er også usikre på om alderen de oppgir er korrekt.

— Hva sa de to 16-åringene forklart?

— At de ville om bord på «Celebrity Eclipse», svarer Fjellstad.

Skipet var mandag på vei til Flåm, Ålesund, Geiranger og Stavanger, før cruiset vil ende i Southampton.

— Det er uklart om de visste hvor skipet var på vei, sier Fjellstad.

- Hvorfor kom de tilbake til Bergen etter å ha blitt sendt til asylmottaket på Mysen i forrige uke?

— Det vet vi ikke, og vi lurer på det samme. Vi har forsøkt å finne ut om det er noen som har sendt dem hit, eller om de er blitt utsatt for trusler, men det har vi ikke klart å avdekke, svarer Fjellstad.

Flere barn til Bergen

Han synes saken er tankevekkende og er bekymret for barna.

— Det er trist å se at så unge barn er her uten omsorgs-personer. Alt vi vet, er at de er barn. Bare fantasien kan sette grenser for hva de har vært utsatt for.

Torsdag var Fjellstad i møte med representanter for barnevernet i Bergen, BUF Etat, Utekontakten, Barnevernsvakten og UDI.

— Det var et positivt møte, der vi gikk gjennom ansvar, omsorg og rutiner for disse barna, sier Fjellstad.

Vil til Canada

BT har vært i kontakt med Marius Engh ved Mysen Transittmottak. Han sier at han er kjent med at mange av beboerne der stadig vender tilbake til Bergen.

— Flere forteller at de ønsker å komme seg til Canada. Jeg tror det er derfor mange vil om bord på båtene, sier han.

Åge Kullseid leder Barnevernsvakten i Bergen.

— Vi er jo kjent med denne situasjonen og ser at mange av de unge uten identitet og sikker alder har tatt skade av mange år på drift. De passer ikke inn i en barnevernsinstitusjon, sier han.

TORSDAG: 15-åringen skal ha prøvd å komme seg om bord i cruiseskipet «Azura», som dro til Southampton torsdag kveld.
ERLEND L. HAUGEN
MANDAG: Tre ungdommer ble tatt da de skal ha forsøkt å snike seg inn på cruiseskipet «Celebrity Eclipse» da det lå til kai i Jekteviken.
WIKIMEDIA COMMONS