Hvor vokste du opp?

— Født i England, kom til Bergen som fireåring. Bodde først i Gimleveien, deretter på Smørås før vi flyttet til Fageråsveien på Minde. Bodde der fra jeg var ti til atten. På snackbaren midt i bakken hadde de verdens beste hamburgere, husker jeg.

Hvor ville du helst bodd? - Der jeg bor, på Hop, i sykkelavstand til Nesttun. Sentrum får vente til tenåringene blir eldre.

Hvor går søndagsturen? - Liker fremdeles å gå på Fløyen. Parkerer ved Skansemyren, tråkler oss oppover og har mange turvalg ved Brushytten. Om vinteren blir det gjerne skisøndager på Voss.

Favorittutested? - Går lite ut, men liker meg veldig godt på Escalon ved Fløibanen. Uformell stemning, god mat og god service. Hender også at jeg går på Rick's etter arbeidstid på restauranten.

Hvor handler du klær? - Oj, handler nesten ikke klær lenger. Kjøpte en bukse og noen t-skjorter i fjor vinter, og får litt av venninner. Kan kanskje høres ut som jeg trenger å fornye garderoben.

De beste skillingsbollene? - Jeg synes de på Godt Brød er gode, flate og myke og godt med sukker på. Minner meg om noen veldig gode fra før i tiden.

Ditt beste skoleminne? - Ikke det beste minnet akkurat, men husker at jeg var avstandsforelsket i mattelæreren på Gimle. Det var på ungdomsskolen. Rødmet vilt bare jeg trodde han så på meg.

Din bergenske favorittrett? - Satser på at raspeballer er litt bergensk og sier det. Veldig godt!

Hvor er du medlem? - Støtter Luftambulansen, de gjør en god og viktig jobb. Og er medlem på Tennis Paradis, trener litt der.

Mest stolt over i Bergen? - Bergen fra mai til september, når turistene er her og byen lever. Dessuten synes jeg vi har to flotte bygg i Den Nationale Scene og Tinghuset.

Hva ville du vist en turist? - Måtte til Fløyen, selvfølgelig, og til Troldhaugen. Ville også gått en byvandring og fortalt litt om statuene våre.

Minst stolt over i Bergen? - Synes altfor mye får ligge halvveis ødelagt i månedsvis og år. Det kan være heller, gjerder eller trapper. Lite pent, uansett. Hva savner du mest? - Kunne ønske at Bergen var litt større enn den er, slik at sentrum ikke bare var strøket mellom Den blå steinen og Torget. Kunne gjort seg med noen flere armer.

Bergensk favorittartist? - Har veldig sans for Jan Eggum, har alltid likt tekstene hans.

I paraplystativet? - Går aldri med paraply. Har ingen. Bruker regnfrakk med hette, mer praktisk, det.

Det mest romantiske stedet? - Musikkpaviljongen er et flott sted, særlig når det blomstrer i Byparken. Buegangen i Muséhagen er også et romantisk sted, synes jeg.

Ditt første kyss? - Kanskje i første klasse på Haukeland skole, da en gutt stadig vekk løp etter meg rundt skolen i friminuttene - for å kysse meg. Jeg var livredd. Husker ikke om han noensinne nådde meg igjen.

Smarteste p-plassen i sentrum? - Rett utenfor restauranten min her i Vestre Torggaten, står gratis på egen grunn.

Når tok du Beffen sist? - Altfor lenge siden. Må ha vært da jeg jobbet på SAS-hotellet, for fjorten år siden. Beffen er veldig sjarmerende.

Favorittbergenser? - Edvard Grieg av de gamle, Helge Jordal av de nyere. Kvinnene på randen er også festlige. Og Dag Steinfeld. Jeg liker typen, ikke direkte frekk ...

Gått i buekorps? - Neiii, men har lært å sette pris på buekorps, ikke minst fordi jeg har en sønn som nå er fjerde faneoffiser i Dræggens.

Orkesterplassen 17. mai? - Da pappa jobbet på Hotel Norge sto vi på gesimsen der, med praktfull utsikt. I senere år har jeg stort sett vært på jobb på den tiden av nasjonaldagen.

Når på Stadion sist? - Lenge siden nå, som tenåring. I den tiden jeg bodde i Fageråsveien. Vi gikk mest for å se på gutter, fotball var vi absolutt ikke interessert i.

Det flotteste byfjellet? - Ulriken. Fint å se på, fint å være på.

En god dag i Bergen for deg? - Jeg måtte ha fri og det måtte være fint vær. Og ingenting måtte gjøres. Bare rusle rundt, på kaien, spise reker, se på båtene og ta en tur i smauene, så en tidlig utemiddag. Jo da!

Ordfører for en dag? - Da skulle jeg cruiset rundt i en Friele-bil, ingen tvil.

KRAFTFULL: Den snerrende, kraftfulle granittløven ved Christiestøtten på Muséplass har Maria Stragiotti stor sans for. <br/> FOTO: MARITA AAREKOL