NAVN: GUNNHILD ØYEHAUG

ALDER: 30 ÅR

YRKE: FORFATTER

BOR: MØHLENPRIS

— Hvor vokste du opp? - Ørsta på Sunnmøre. En naturperle, som reisebyråene sier. Bestemor og bestefar hadde gard og alle de seks barna deres bygget sine egne hus på gardstunet. Vi ble nitten fetre og kusiner etter hvert. Det ble litt av en sosialiseringsprosess.

- Når flyttet du til Bergen? - Jeg kom hit høsten 1995 for å lese litteraturvitenskap. Bodde på hybel i Kroken i Dreggen i åtte år. Fikk lektorutdanning og ble forfatter.

- Hvordan trives du i Bergen? - Enormt bra. Bergen er en flott by med en avslappet og upretensiøs atmosfære, det liker jeg godt.

- Hva er spesielt ved Bergen? - Bergensernes lynne er spesielt. De er ikke selvhøytidelige, samtidig som de er veldig selvhøytidelige. Det har jeg sans for! Dessuten er jo været ekstremt spesielt, med alt regnet.

- Hvor går søndagsturen? - Jeg liker å tusle rundt i byen. Hvis jeg er i slag kan det bli en tur på Fløyen med kjæresten, men det blir oftere en kafétur, for eksempel til Opera for å spise blåbærpai.

- Favoritt-utested? - Henrik var lenge mitt andre hjem. Nå går jeg en del på Vin og brød i Vektertorget, og på Kafe Spesial. Har også gått litt på Garage før. Greie steder med greie folk. Skal jeg spise blir det gjerne på Naboen eller Bølgen og Moi. Kan anbefale jordbærsuppen der.

- Hvor handler du klær? - Jeg kjøper ikke veldig mye klær, men handler en del hos Hennes og Mauritz, der har de rimelige og greie klær. Innimellom hos Twisted, der de har fjonge ting.

- De beste skillingsbollene? - Hos Baker Brun, tror jeg. De er luftige, har god smak og akkurat så mye sukker og kanel som en skillingsbolle med respekt for seg selv bør ha. Men de fleste skillingsbollene her i byen er altfor store, så store at det er vanskelig å gape over dem. Minus for det.

- Ditt beste skoleminne? - Jeg tar et universitetsminne, fra det aller første orienteringsmøtet på litteraturvitenskap. Jeg innbilte meg at det bare ville være tre-fire av oss. Da jeg fikk se at det var hundre studenter der, måtte jeg bare smile. Klarte faktisk ikke å slutte å smile, ble veldig glad og følte meg straks hjemme.

- Din bergenske favorittrett? - Vet ikke om jeg har noen. Er det lov å si is? Jeg har stor sans for prince-isen på Torget. To kuler, sjokolade og karamell, med softis på toppen. Ellers liker jeg fiskesuppen hos Madam Bergen og Søstrene Hagelin. Det er vel bergensk nok?

- Hvor er du medlem? - Bare i Norsk Forfattersentrum. Livet mitt er ganske medlemsskapsløst. Bokklubber unngår jeg av skrekk for å glemme å avbestille.

- Hva samler du på? - Da jeg var barn samlet jeg på Pierrot-klovner. Nå er det mest ufrivillig samling av ting jeg glemmer å rydde ut av vesken, som flybillettstammer og tyggispapir. Sannsynligvis har jeg en samletrang i genene.

- Ditt bergenske favorittuttrykk? - På Torgallmenningen hørte jeg en gang en pen eldre dame si om puddelen sin at den «skulle hatt i ræven». Fikk sans for det.

- Mest stolt over i Bergen? - All den bra kulturen. Film og teater, litteratur og musikk. Og at folk i disse miljøene heier på hverandre.

- Hva ville du vist en turist? - Først og fremst det som vises, det som gjør Bergen til noe særmerkt, som Bryggen, Torget og Fløyen. Ville også tatt en tur innom Kroken og en tur på Vågen Fetevare i Kong Oscars gate.

- Minst stolt over i Bergen? - Jeg er flau og forbannet over at så mange av byens innbyggere, inkludert meg selv, ble syke av drikkevannet.

- Hva mangler i Bergen? - Jeg har det som fisken i vannet og plommen i egget. Savner egentlig ikke noe som helst. Kanskje en minigolfbane?

- Hva savner du på reise? - Brunost og retningssans. Og norsk melk. Ingen melk smaker som den norske.

- Det mest romantiske stedet? - Hele Bergen er jo en romantisk plass. Parken på Nordnes er høyt oppe på listen, en Woody Allen-kulisse. På kveldstid er Muséplass et fint sted for litt gotisk romantikk, med det blålige hvalskjelettet inne i muséet.

- Ditt første kyss? - Det var på en hyttetur i sjette klasse, på Sandane. Vi var en gjeng som fant ut at vi skulle øve oss på det virkelige liv, og kysset i en slags stafett. Tror det ble litt rabalder da det ble oppdaget.

- Favoritt-bergenser? - Erlend Sellevold i Ralph Myerz and The Jack Herren Band. Han er en grensesprengende musiker og komponist.

- Hva synes du om buekorps? - I en eksamensperiode ville jeg nok likt dem bedre om de hadde byttet trommene med harper eller heliumballonger. Det ville vært mye artigere med harpekorps. For studenter er det litt bakvendt at buekorpsene starter sesongen samtidig som eksamenslesingen begynner for alvor.

- Når var du på Stadion sist? - Har aldri vært på en fotballkamp. Synes det er kjekkere med fotball på tv, med reprisene.

- Det flotteste av Byfjellene? - Det flotteste er Fløyen, det eneste jeg har vært på.

- En god dag i Bergen? - Da tusler jeg rundt i byen, spiser is og kake og spiller badminton i parken med kjæresten. Avslutter kanskje med tapas på Escalon og svært gjerne en Magnet-konsert. På en ideell dag i Bergen lager jeg raspeball til alle vennenne mine.

- Ordfører for en dag? - Da ville jeg sørget for at ingen lenger skulle bli syke av å drikke vann og at alle som trengte barnehageplass skulle få det, og eldre på institusjon skulle få hjemmelaget mat. Og Clear Channel-skurene skulle droppes, selvfølgelig.

- Bergen om 50 år?

— Da har vi hver vår ufo og kan ta Fløybanen til månen. Og på månen kan vi spise raspeballer hver torsdag.

Forfatteren Gunnhild Øyehaug fra Ørsta har bodd i Bergen i ti år og trives som plommen i egget og fisken i vannet. Plassen ved Johanneskirken på Sydneshaugen er en av Favorittene. FOTO: EIRIK BREKKE.