• Seriøse homøopater blander seg aldri opp i de rådene legene gir, sier Heike Mütter, som til gjengjeld kunne tenkt seg større forståelse for homøopatien hos legene.

Heike Mütter (36) er sekretær for de vel 20 hordalandsmedlemmene i Norske Homeopaters Landsforbund (NHL). Hun kjenner ikke forholdene rundt Atle Johan Løvaas i detalj, men sier på generelt grunnlag at NHL-medlemmene aldri oppfordrer syke til å slutte med medisin eller til å avbryte behandling hos lege.

— Tradisjonell medisin og homøopati utelukker ikke hverandre, sier Mütter. Hun legger ikke skjul på at forholdet mellom de to yrkesgruppene har sine friksjoner.

— Sånn vil det være så lenge det finnes leger som mener at vår behandling ikke fungerer, sier Mütter.

— Forstår du at menigmann blir skeptisk når det eksisterer tre landsorganisasjoner og nesten hvem som helst i kan kalle seg homøopat?

— Ja, det skjønner jeg. Men vår organisasjon stiller de strengeste kravene til utdanning for sine medlemmer. NHL-medlemmene skal dessuten ha homøopati som viktigste behandlingsform, selv om de kan drive med annen alternativ behandling ved siden av, forklarer Mütter. Hun tror et autorisasjonskrav hadde ryddet opp i bransjen.

— Ikke minst hadde det vært en fordel for pasientene. Problemet i dag er jo at man ikke vet hva som skjuler seg bak tittelen homøopat. Det kan være en sykepleier eller lege, men like gjerne en med minimal medisinsk bakgrunn, sier Mütter.

VIL HA LEGENE PÅ LAG: Heike Mütter har drevet som homøopat i ett år. - På områder der skolemedisinen har mindre å tilby, kan homøopatisk behandling virke gunstig. Det gjelder for eksempel ved psykiske plager, sier Mütter.
RUNE SÆVIG