— Jeg har ikke svart nominasjonskomiteen i Høyre om jeg vil ta en periode til. Nå er nok toget gått, men jeg skulle likt å ha en rolig dialog om saken, sier Henning Warloe, som i tirsdag var tilbake i Stortinget etter et halvt års frivillig fravær.

Her ble han møtte med smil og vennlige hilsener, på samme måte som da han dukket opp på Høyres gruppemøte forrige uke. Lysten på å drive politikk har han ikke mistet, selv om han tar fatt på sitt siste arbeidsår nå. Da narkosaken mot ham eksploderte i mars, var Høyres leder Erna Solberg raskt ute med å avskilte ham som tillitsvalgt for partiet. Også som stortingsrepresentant.

— Partiledelsen gir ham råd om ikke å søke renominasjon. Det er vanskelig å gjenopprette tillit etter et slikt tillitsbrudd, sa Solberg på partiets pressekonferanse om saken.

- Har brutt tilliten

Nesten et halvt år senere, synes Warloe det var en litt hastig reaksjon.

— Hvorfor har du ikke svart nominasjonskomiteen i Hordaland Høyre?

— Jeg følte det ikke hadde noen hensikt. Avgjørelsen var jo tatt, sier Warloe.

Det har han rett i, slår Harald Victor Hove, leder for nominasjonskomiteen, fast.

— I tråd med Høyres retningslinjer, ba vi alle sittende representanter om å svare innen fristen om de ønsket renominasjon eller ikke. De som ikke svarer, anses å ha svart nei. Henning har ikke svart og har dermed svart nei, sier Hove.

— Vi har selvsagt også diskutert saken på bakgrunn av saken som han er involvert i, og kommet til at det er uforenlig med stortingsvervet, slik partilederen var klar på fra dag én. Som menneske har jeg stor sympati for og sans for Henning, men vi har ikke sett det som naturlig å renominere en person som har brutt tilliten på den måten.

Erna Solberg var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Hun satt på flyet til republikanernes landsmøte i Tampa, Florida. Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, ville ikke gi noen kommentar.

Høyres «Ny sjanse»

— Jeg skjønner at i dagens medieverden må man være rask på ballen. Men i Høyre har vi kjørt en kampanje som heter «Ny sjanse», der folk som har gjort noe galt får anledning til å komme tilbake. I de månedene som har gått, og som jeg har vært sykmeldt, har jeg reflektert en del omkring den kampanjen, sier Warloe.

- Ønsker du å ta en periode til, dette er jo din første?

— Hadde du spurt meg for to år siden, ville svaret vært nei. Spør du meg nå, ville jeg vært langt mer positiv til tanken. Jeg skal uansett gjøre mitt, og fullføre det mandat jeg har fått.

- Hva skal du eventuelt gjøre etterpå?

— Det aner jeg ikke. Men jeg tar heller en dårlig betalt interessant jobb, enn en godt betalt jobb som ikke er like interessant. Jeg har jo levd i politikken de siste 20 årene.

BLIR HJEMME: - Folk som er dømt til fengsel, er ikke velkommen som visumsøker til USA, har jeg skjønt. Derfor har jeg trukket meg fra den turen.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN