• Vin bør selges sammen med brød og melk som en forsøksordning i bergensforretningene, mener Unge Venstres leder, Lars-Henrik Michelsen.

OLAV GARVIK

Han reagerer med skuffelse og forundring over holdningen arbeids— og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) ga uttrykk for i intervjuet med Bergens Tidende i går.

Michelsen, som leder Unge Venstre på landsplan, er ikke i tvil om at det vil skape sunnere omgang med alkohol hos folk flest hvis vinflaskene blir plassert i hyllene i dagligvareforretninger, slik man for eksempel har det i Danmark.

— Vin er jo noe man koser seg med til maten. og det er i prinsippet ikke annerledes med vin i butikk enn med ølet og rusbrusen som allerede står der. Derfor er jeg litt bedrøvet over at Høybråten så kategorisk avfeier dette, sier han.

— Men lettere tilgjengelighet vil antakelig øke forbruket, og kanskje dermed misbruket?

— Det fører ikke nødvendigvis til økt forbruk. Vin er for lengst blitt alminneliggjort, ettersom det er vanlig å gå på kafé med venner for å ta seg et glass vin, selv midt i uken.

— Er dette Venstres syn?

— Jeg håper det blir det etter landsmøtet til våren. Fra Unge Venstres side fremmet vi forslag om dette også på landsmøtet i år, men det ble ikke tid til å behandle det, sier Michelsen.