— Jeg vil til livs den arroganse legevitenskapen møter fenomenet besettelse med, sier forfatter Thomas Teglgaard. I går holdt han seminar om temaet i Salem i Bergen. Lunde Forlag har utgitt hans bok i Norge. Han er stolt over å ha satt et tema på dagsordenen, men hadde ikke ventet alt oppstyret.

Erfaren forfatter

«Utdrivelse» er den 10. boken Thomas Teglgaard (35 år) har skrevet. Han kan kunsten å bygge opp en god historie. Hovedpersonen i boken er en ung kvinne som skifter personlighet og raserer sitt hus flere ganger. Legen Sebastian Nedregaard undres hva det egentlig er som feiler denne kvinnen med de overnaturlige kreftene. Sentral er også misjonæren Cornelius Kappelgaard som mener å ha svaret på den unge kvinnens gåte.

— Jeg tror det finnes besettelse også i dag. Hvis de som kommer til en lege med en slik problemstilling ikke blir tatt på alvor, gjør vi ikke jobben vår, mener Thomas Teglgaard.

Han mistet jobben som reservelege på Hillerød Psykiatrisk Sygehus i Frederiksborg Amt da han uttalte at psykiatriske pasienter i sjeldne tilfelle kan være besatt av demoner eller onde ånder - og åpnet for å henvise slike pasienter til en prest.

Overlege Peter Traufeldt uttalte til Kristelig Dagblad at demonutdrivelse under ingen omstendighet hører til ved sykehuset. Teglgaard fikk vite at han hadde vært en belastning for sykehusets omdømme. Selv opplevde han det som en krenkelse av ytringsfriheten. Han arbeider i dag ved Viborg psykiatriske sygehus på Jylland. Den 1. september begynner han på en fire år lang utdannelse som spesiellege i psykiatri. Han får ikke ta noe av utdannelsen på Hillerød.

Ville noe mer

— Som romanforfatter er jeg ustanselig på jakt etter et godt plott. Her ville jeg noe mer. Jeg ønsket å skape møtepunkt mellom den vitenskapelige og åndelige verden, sier Teglgaard.

— Har du selv møtt pasienter du trodde kunne være besatt?

— En eneste gang har jeg tenkt tanken. En ung kvinne kom til meg og fortalte at hun hadde vært med i en satanistsekt. Selv hadde hun bedt Satan ta bolig i seg. Hun opplevde at han overtok styringen av hennes liv. Det pinte henne at hun gjorde og sa onde ting som hun ellers ikke ville ha gjort. Kjæresten kunne dessuten bekrefte at det hadde skjedd usedvanlige ting med henne. Jeg lot henne velge om hun ville bli innlagt ved psykiatrisk sykehus eller tale med en prest, forteller Thomas Teglgaard.

<b>PÅ ALVOR: </b>Thomas Teglgaard mener leger må ta mennesker som tror de er besatt av demoner på alvor. Hvis ikke går de til kvakksalvere.<br/>FOTO: TOR KRISTIANSEN