Huset i Kalfaret blir fremdeles benyttet som bolig. Hvem som helst kan spasere uhindret inn i det som bokstavelig talt er et rottereir.

BTs utsendte tar seg enkelt inn huset mandag formiddag. Lukten er ubeskrivelig, også i bakgården. Urin, avføring, døde rotter og levende rotter.

Her ble 21 rumenere oppdaget og bortvist av politiet søndag. To av dem er mistenkt for innbrudd i to boliger.

Det siste to årene har det vært ubudne gjester i huset med jevne mellomrom.

— Først var det narkomane som benyttet huset. De har stått for den verste tilgrisingen. Nå er det rumenere som har tatt seg inn, sier Karsten Aubert, styreformann i Bergen Fjellsiden AS.

- Ikke råd til vakthold

Selskapet kjøpte bygget for to år siden. Planen var å bygge leiligheter og næringsarealer. Nå ber de kommunen om å få rive bakerste fløy av huset.

Han mener kommunen må ta sin del av skylden for slummen på Kalfaret.

— Vi hadde en reguleringsplan som viste seg å være gal. I ettertid har vi vært i dialog med kommunen uten å komme videre. Løsningen nå er å rive deler av huset, sier Aubert.

- Har dere vurdert vakthold?

— Det er ikke økonomi i prosjektet til det. Vi har sikret så godt vi kan. Vi ser at det er brukt verktøy for å åpne dører og vinduer, sier styreformannen.

- Har du selv vært i huset?

— Ja. Jeg har snakket med noen av de ulovlige beboerne. De tryglet meg om jobb og spurte om vi kunne vaske toalettene. Det er helt tydelig fattige mennesker som forsøker å skaffe seg tak over hodet, sier han.

Nye eiere, nye krav

Henning Warloe - byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen kommune - bestrider at det er kommunen sin feil at prosjektet har stoppet opp.

— De nye eierne vil gjøre noe helt annet enn det som er behandlet og godkjent tidligere. Det de ønsker å gjøre krever tilpasning av ulike krav, sier Warloe.

Han forteller at kommunen har hatt møte med selskapet og gått gjennom saken.

— Den har fått en lang historie etter hvert. Og det er ikke kommunen sin skyld, sier byråden.

KREVER BEHANDLING: Henning Warloe, byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen kommune, sier til BT at de nye eierne vil gjøre noe helt annet enn hva reguleringsplanen fra 2007 tilsier.- Det de ønsker å gjøre krever tilpasning av ulike krav. Det er ikke kommunen som har somlet, sier han. Saken vil trolig bli behandlet politisk tidligst til høsten.
Ole Gunnar Onsøien

Behandles til høsten

Warloe viser til at det er vedtatt en reguleringsplan som det skulle bygges etter i 2007. Siden den gang har det vært ulike eiere inne — og eierne har hatt ulike visjoner for eiendommen.

Eksempelvis er det krav om hvor tett du får bygge. Tomten er trang og det må sprenges en hel del fjell bak eiendommen.

— Det er et krevende prosjekt å få til. Vi er innstilte på å strekke oss så langt som mulig uten å gå på akkord med for eksempel støyisolering. Tomten ligger like ved veien og det er begrenset hvor mye du kan utnytte en slik tomt, sier Warloe.

Byråden tar sikte på å få avklart de reguleringsmessige forholdene ved byrådsavdelingen før sommeren. Deretter er planen å få saken til politisk behandling til høsten.

— Det er den gangen det kan være på dette og det maksimale vi kan få til. Og som sagt. Det er ikke kommunen som har somlet og ombestemt seg. Det er det de ulike eierne som har gjort, sier Warloe.

- Samler flasker

I Bergen sentrum treffer BT to unge rumenske menn. De forteller at de er her sammen med sin onkel.

Begge blir tydelig ubekvem når BTs utsendte presenterer seg som journalist.

De sier de ikke ønsker å bli tatt bilde av. En av dem viser frem en bærepose med tomflasker og et brød.

— Det er slik vi overlever. Vi lever av det vi kan finne på gaten, sier den ene av mennene.

De takker høflig for praten og haster videre mot neste bosspann.

1. april stengte Bergens eneste overnattingstilbud for fattige tilreisende. Kirkens Bymisjon mangler både penger og lokaler.

— Det er jo ingen som ønsker å sove på åpen gate. Etter at Bymisjonen stengte, er et nødvendig botilbud borte, sier Aubert.

DEN GANG DA: Bildet er trolig fra 1960-tallet og viser bygget i all sin prakt. Nå holder hele huset på å falle sammen.
Bergens Tidende