Arbeiderpartiets førstedame i Bergen, kommunalråd Ruth Grung, er begeistret over tanken på å skaffe utenriksministeren sikker plass på stortingslisten neste år. Det er blitt en ledig plass etter at Olav Akselsen fra Stord vek til side og ikke ønsker nye år på Stortinget.

Men det spørs om Grung greier å overtale Støre. Til TV 2 i går kveld sa utenriksministeren at Oslo var eneste mulighet dersom han skulle stille på liste til stortingsvalget.

Grung, som presiserer sterkt at hun selv ikke har rikspolitiske ambisjoner, var Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bergen ved valget i fjor. Hun har dessuten vært partileder her i byen.

Hun sier at «det er absolutt en åpning for å nominere Jonas Gahr Støre her i Hordaland, så det skal jeg ta med meg videre i nominasjonsprosessen».

– Arbeiderpartiet i Bergen har for øvrig lange tradisjoner for å være åpne og internasjonalt orientert, så jeg vil mer enn gjerne være med å annektere utenriksministeren på denne måten, fortsetter Ruth Grung.

Sterke anbefalinger

Jonas Gahr Støre er blitt en liten nøtt i nominasjonsprosessen i Arbeiderpartiet. I så å si hele partiet er det et utbredt ønske om å gi ham et stortingssete med tanke på at Ap kan miste regjeringsmakten. Men på Oslo-listen er det «trangt» og vanskelig å finne sikker plass på grunn av kjønnskvoteringen.

Både helse— og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen og Olav Akselsen har stått frem og anbefalt på det varmeste at Jonas Gahr Støre får en stortingsplass.

Femteplass i Oslo?

Men om Ruth Grung er begeistret og mer enn gjerne vil slå et slag for å sette ham på hordalandslisten, er det helt andre toner fra stortingsrepresentant Per Rune Henriksen, som er leder i Hordaland Arbeiderparti. Han er helt avvisende til forslaget. Det samme er Odd Rambøl, som er lokallagsleder i Bergen.

– Det er uaktuelt å importere noen, så en slik problemstilling akter jeg ikke å reflektere så mye over. Jeg er heller ikke så sikker på at det vil være noe problem å få ham nominert i Oslo. Der er i hvert fall femteplassen aktuell, og den er rimelig sikker, ettersom Oslo i denne perioden har seks Ap-representanter, sier Henriksen.

– Vil være kunstig

– Det vil være en kunstig problemstilling å tenke på å nominere utenriksministeren her i Hordaland, mener Odd Rambøl.

– Jeg klarer heller ikke se at det er aktuelt, for partiet er ikke i den situasjon at vi må lete rundt i landet etter fylker for å finne sikre mandater. Det problemet hadde derimot Kristelig Folkeparti i 2005, da det måtte til Rogaland for å sikre partileder Dagfinn Høybråten en plass på Stortinget.

– Er det viktig å få Jonas Gahr Støre inn på Stortinget, hvis det blir regjeringsskifte neste år?

– Han er i hvert fall en dyktig utenriksminister, og det kan godt være at han har en større politisk bredde enn jeg er klar over, sier Rambøl.

Tror du Jonas Gahr Støre kunne representert Hordaland på en god måte? Si din mening!

Håkon Mosvold Larsen