Etter alle solemerker blir Mæland en del av den borgerlige regjeringen til Erna Solberg. Tilbake i bystyret i Bergen står lykkeønskningene i kø. BT har tatt en ringerunde til gruppelederne.

Harald Schjelderup, som er gruppeleder for Arbeiderpartiet sier at han alltid har hatt et godt forhold til byrådslederen.

— Så jeg kan med hjertet henne lykke til i den nye jobben. Hun har vært en markant og tydelig politiker i Bergen i mange år og hun fortjener nå å få anledningen til å få prøvd seg i regjering. Hun skal inn i en viktig post for Bergen og Vestlandet, sier Schjelderup.

Bestemt leder

I KrF synes gruppeleder Marita Moltu det er flott dersom Mæland blir minister, og er imponert over jobben hun har gjort som byrådsleder.

— Hun har vært en bestemt leder, men jeg opplever henne som lyttende og grei å samarbeide med. Vi har selvsagt vært uenige, men det går an å diskutere med henne, sier Moltu.

Tor A. Woldseth, som er gruppeleder for Frp er svært glad på Mæland sine vegne og tror hun vil bli en meget dyktig statsråd.— Hun har betydd veldig mye for Bergen og har vist seg på som en dyktig leder til å få gjennomført det vi setter oss som mål å gjennomføre, sier Woldseth.

Gruppeleder for Venstre, Erlend Horn, mener Mæland først og fremst er en svært dyktig politiker.

— Her i Bergen er hun i en liga for seg selv, så hun er bra statsrådsmateriale. Det tror jeg alle er enige om, uansett hvor de står politisk, sier Horn.

— Jeg tror Bergen får en god stemme hvis hun bli statsråd.

Som byråd mener Horn at Mæland har vært svært god til å få gjennom sakene hun er opptatt av, men betegner henne også som ryddig.

— Det gjør jo at man bare må rive seg i håret de gangene man er uenig med henne, sier Horn.

Må slutte å klage

Sondre Båtstrand i Miljøpartiet de grønne, ønsker Monica Mæland lykke til i statsrådjobb.

— Det er en tøff jobb, men hun er en tøff dame, selv om jeg kan være veldig uenig med henne. Hun har vært flink til å skyve ansvaret over på regjeringen, og nå får hun endelig sjansen til å vise at hun kan gjøre det bedre selv, sier Båtstrand.

Ove Sverre Bjørdal (Sp) trekker også frem at Mæland ofte har lagt skylden på regjeringen i mange saker.

— Nå må hun innfri selv. Jeg kommer til å følge henne med interesse, sier han.

Bjørdal mener Mæland har en god bakgrunn for å kunne bekle vervet som næringsminister.

— Som byråd har hun vært flink, pågående og saksorientert. Til tider har hun vært litt for kverulant og hatt lett for å legge skylden på andre, men hun har gjort det på en saklig og grei måte, sier han.

Blandet karakter

Endre Tvinnereim fra Byluftlisten vil gi Mæland en blandet karakterbok fra tiden som byrådsleder.

— Hun har vært effektiv og har holdt stramme tøyler på budsjettet. Men hun har ikke hatt kontroll på lokal luftforurensing og skolebygg. I tillegg har narkotikapolitikken gått over styr, sier han.

Han har forhåpninger til hva Mæland kan få til i sin nye stilling.

— Det er bra at vi får en næringsminister fra Vestlandet, og jeg håper hun vil hjelpe landet og regionen med å frigjøre oss fra oljeavhengigheten, sier Tvinnereim.

Oddny Miljeteig i SV hadde aller helst sett at Mæland hadde endt opp i et annet departement.

— Jeg hadde ønsket meg henne til å passe på barn, barnevern og likestilling. Det oppfatter jeg som utsatte felt i denne regjeringen, og jeg er sikker på at hun brenner for dette. Men Monica vil gjøre en god og samvittighetsfull jobb i mange departement. Blir det næring, vil hun gå løs med engasjement, handlekraft og integritet, sier Miljeteig.

Hvilken hilsen har du til Monica Mæland? Skriv den inn nedenfor!

TAUS: Da BT traff på Monica Mæland tirsdag ettermiddag, ønsket hun ikke å kommentere påstanden om at hun blir statsråd.
Roar Christiansen