Mannen er dømt i Fjordane tingrett for å ha forårsaket sin 18 måneder gamle nevøs død ved uaktsom bruk av motorvogn. Nevøen var yngstemann i en søskenflokk på fire.

Ulykken skjedde ved Deknepollen i Vågsøy i Nordfjord. Politiet fikk melding ved 12-tiden julaften i fjor om at gutten var påkjørt. Han ble sendt til Haukeland, men skadene livet sto ikke til å redde.

Ved 22.45-tiden meldte sykehuset at gutten var død.

Så tvilling i sidespeilet

Den dømte 40-åringen skulle bare ut og handle og levere noen julegaver da han kjørte over den lille gutten. Onkelen forklarte tingretten at han så tvillingen til nevøen i sidespeilet da han rygget ut på veien der ulykken skjedde. Mannen fortsatte å rygge helt til han hørte et dunk.

Da han snudde seg, så han barnet ligge livløs bak bilen. Retten mener hendelsesforløpet viser at tiltalte hadde nok tid til å tenke seg om til at han burde ha stoppet, og forsikret seg om at det ikke var barn i veien.

Retten konkluderer derfor med at 40-åringen handlet uaktsomt, og dømmer mannen til 60 dagers betinget fengsel og inndragelse av førerkortet i ni måneder.

— Vi har snakket om dommen og den vil ikke bli anket fra denne siden. For alle er det nå viktig at saken avsluttes og at man kan begynne å se litt fremover, sier mannens forsvarer Paul-Inge Angelshaug.

Aktor Knut Broberg krevde tap av førerkort i to år, men fikk ikke gehør. Retten kuttet tiden fordi tiltalte har en spesielt krevende omsorgssituasjon.

— Jeg er på reise og får først lest dommen torsdag. Derfor kan jeg ikke kommentere den ennå, sier aktor Knut Broberg til bt.no.

Tungt for familien

Selv om den dømte tilsto i henhold til tiltalen, måtte foreldrene til gutten vitne mot ham under rettssaken.

I formildende retning legger retten til grunn at den tragiske ulykken har vært svært belastende for både pårørende og tiltalte, som er i nær familie og bor i nærheten av hverandre. Barnets foreldre har tidligere i et intervju med Fjordenes Tidende uttalt at de ikke klandrer sin slektning.

— Det var et uhell han ikke kan lastes for. Vi er ikke bitre på han som kjørte, sa de den gangen.

— Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan han har det nå. Han er forferdelig lei seg. Dette er enkelt sagt en tragedie på absolutt alle nivå, sa advokat Paul-Inge Angelshaug til bt.no dagen etter ulykken. Les saken her.

Han bor selv i Deknepollen. Ulykken har preget lokalsamfunnet.

— Når det skjer på et slikt tidspunkt og under slike omstendigheter, er vi ikke flere enn at alle reagerer på en så forferdelig ulykke. Den setter sitt preg på veldig mange av oss, sa Angelshaug.