ERIK FOSSENEIRIK BREKKE (foto)

— Jaja, det var det, sukker graffitikunstneren Coderock.

Portrettet av den omstridte okkultisten Aleister Crowley er et av hans bidrag til graffitiveggen i Lars Hilles gate. Det er først når BT ringer at Coderock får vite at noen har malt over portrettet i løpet av natten.

— Er du sjokkert?

— Nei. Det var jo kjedelig, men samtidig er jeg jo vant til at graffiti blir borte. Noe av det jeg liker med graffiti er at det er forgjengelig. Men det er jo ålreit om det får stå litt lenger enn dette, sier Coderock.

- Nesten et kompliment

De hastige malingsstrøkene som dekker Crowleys ansikt tyder på at man har gått målrettet til verks for å fjerne ham fra veggen.

— Det er jo åpenbart gjort fordi det var Crowley, ikke fordi det var graffiti. Det er noen som ikke tåler en spøk, sier Coderock. Som BT skrev søndag, ble Aleister Crowley (1875-1947) i sin tid beryktet for sitt utsvevende levesett, anarkistiske filosofi og flørting med svart magi. Engelske tabloidaviser ga ham tilnavnet «The most wicked man alive». Selv valgte Coderock å ta med Crowleys motto «Love is the law» i portrettet, som en kommentar til debatten rundt graffitiprosjektet til Bergen Kunsthall.

— Det er vel noen som ikke synes det er greit at folk får gjøre som de vil, humrer Coderock. Han er oppgitt, men klarer ikke bli særlig sint. Som graffitimaler må han kanskje tåler at også andre folk går løs på veggen med maling.

— På en måte er det litt morsomt. At maleriet har kraft i seg til å få folk til å gå til et så stort skritt som dette. Det får jeg nesten ta som et kompliment - det er jo ikke så mye som får folk til å reagere lenger. Ikke at det var målet mitt å provosere, men når det først skjer er det litt morsomt, sier Coderock.

— Men det er jo en form for sensur: Hvis man ikke liker noe selv, skal ikke andre få se det heller. Det er jo en ganske bedriten holdning.

Maler neppe nytt portrett

Verken Coderock eller Bergen Kunsthall har umiddelbare planer om å lage en ny utgave av Crowley-portrettet.

— Nå er det på en måte del av veggen, det at det er blitt malt over. Det er del av uttrykket og historien til veggen, sier Coderock.

Noe av ideen i prosjektet «Kommando» var jo for så vidt at deler av veggen skulle være åpen for utskiftning, om ikke akkurat på denne måten.

— Jeg synes det er interessant at veggen oppnår det kommunikasjonspotensialet som var håpet på, sier kurator Morten Kvamme - selv om han syntes veggen var finere før.

Coderock, på sin side, synes denne siste ytringen burde utdypes:

— Jeg skulle likt å vite hvem som har gjort det og hvilke beveggrunner de har. Det ville være interessant om de sto frem - eller sendte et anonymt leserinnlegg.

SENSURERT: Portrettet av okkultisten Aleister Crowley ser ut til å ha blitt for sterk kost for enkelte. Torsdag morgen oppdaget man at noen hadde malt over akkurat denne delen av graffitien i Lars Hilles gate.