Fem av partiene benyttet lørdagen til en valgkamp-tyvstart. Med ulik intensitet gjorde de seg gjeldende i bybildet og ga en liten forsmak på hva vi har i vente så snart ferien er vel overstått.

KrF hadde rigget seg til midt på Torgallmenningen med brus og ballonger, såpeboblemaskin, sjonglør og en omvandrende saksofonist. Mens de yngste listekandidatene spilte tunnelfotball, spredte partiledelsen sitt glade budskap til fremmøtte og forbipasserende.

— Jo visst skal det handle om de eldre i valgkampen, men denne første uken nå er en aksjonsuke som dreier seg om de unge, forklarte partileder Dagfinn Høybråten noe tidligere på dagen, på en pressekonferanse, der han også stolt viste fram deler av Hundreklubben.

Hundreklubben har mer enn hundre medlemmer, alle er unge og alle sammen står de rimelig høyt oppe på KrF sine valglister denne høsten.

De som deltok i går, kom fra Vaksdal, Kvinnherad, Askøy, Fjell og flere fra Bergen. Fremst i ungdomsflokken står Filip Rygg, ordførerkandidaten i Bergen. En av landets yngste i så måte.

Hundreklubben er resultat av en avtale mellom moderpartiet og ungdomsorganisasjonen KrFU om å skaffe unge listekandidater som får tildelt hver sin mentor, en rådgiver som ikke bare skal backe opp de unge gjennom valgkampen, men være deres faste politiske støtte i livet dersom de blir innvalgt og plutselig sitter der midt i den lokalpolitiske hverdagen.

Renere luft, mer bane

Filip Rygg benytter enhver anledning til å snakke om miljøet. Om mindre biltrafikk i sentrum, renere luft, lokk på motorveiene som gir byen nytt utbyggingsareal, gode boligmiljø og større omtanke for barn og unge.

Dessuten støtter han partifelle og fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg sitt forslag om bybane i alle retninger, også helt til Norheimsund.

— Når det først skal bygges veitunnel under Kvamskogen, er det bare å gjøre denne litt bredere, sier Filip Rygg.

Når Høyre nå for alvor går i gang med kampanjen for å skaffe Trude Drevland ordførerjobben, vil det bli mye snakk om oppussing av skoler, nye barnehager, mer personell i sykehjemmene og i omsorgsboligene, sier Drevland, som også lover at kultur skal bli en naturlig del av eldreomsorgen.

— Byrådspartienes klimaplan kommer i juni og viser hvilke tiltak vi foreslår lokalt. Disse forslagene kommer til å bli viktige tema i valgkampen, mener hun og presiserer at dersom hun blir ordfører, så blir hun det for alle bergensere, ikke bare for dem som stemmer på Høyre.

Billigbuss for flere

Ved Sjømannsmonumentet møtes ytterste høyre og ytterste venstre. Guttorm Alvsaker fra Frp og Inger Johanne Malmo fra Rødt utveksler valgaviser og noen gemyttlige ord. Kampen for videreføring av ordningen med avtalefestet pensjon blir en viktig valgkampsak for Rødt, sier Malmo.

Helen Wathle Kongshavn røper at Frp vil foreslå at enhetstaksten på bussbilletten skal utvides til også å gjelde omegnskommunene til Bergen. Ellers vil partiet love å bruke mer penger på omsorg, på skolen og på veiutbygging, sier hun.

Under glasstaket på Oasen står Terje Ohnstad, byrådslederkandidaten til Arbeiderpartiet, og deler ut røde roser.

-Vi overlater til de andre å stå på Torgallmenningen sammen med menigheten. Vi foretrekker å møte velgerne våre ute i bydelene, sier han. I dag er det Fyllingsdalen, nylig hadde han en lignende opptreden på Sletten senter. Fyllingsdalen og Landås har tradisjonelt vært god sosialdemokratisk valgmark.

Også her bærer valgplakatene bud om lovnader til fordel for eldre, skole og transport. Et nytt sykehjem, bedre bemanning på de eksisterende, tilrettelegging for bygging av seniorboliger. Flere lærere inn i skolen. Fullføre Bybanen til Flesland og forberede forlengelse til Loddefjord og Åsane. Sørge for sammenhengende ny vei fra Fana til Bergen vest.

Terje Ohnstad håper det er lokale saker som dette den kommende valgkampen vil handle om.

oddleiv apneseth
oddleiv apneseth
oddleiv apneseth
Apneseth, Oddleiv