Kjøtteinsvegen 98 ligger idyllisk til med flott utsikt over Langenuen. Fem meter fra hushjørnet står strømmasten som fordeler strøm til nabohusene. Det gule skiltet på stolpen lyser mot oss: «Høyspent livsfare». Kraftlinjene snor seg rundt husveggene på tre sider.

— Jeg føler meg helt omringet. Folk som kommer hit skryter over utsikten, men de reagerer umiddelbart når de ser masten i hagen, sier Hans Åge Jordalen.

Kjøtteinsvegen ligger 300-400 meter i luftlinje fra Skotaberg der Bergens Tidende tidligere har omtalt 29 kreftdødsfall på to tiår.

Mor døde 29 år gammel

Hans Åge Jordalen var bare fem år da han mistet moren sin. Hun døde av kreft i 1972, bare 29 år gammel.

— Hun var stort sett på sykehus de siste årene, men jeg husker henne godt, sier Jordalen.

Bestemoren fikk han aldri treffe. Hun døde av kreft i 1965 og ble 50 år. Bestefaren levde til han ble 70 år, men måtte gi tapt for kreften i 1985.

— Man snakker jo om arv som en viktig komponent. I så fall ligger jeg svært dårlig an, sier Jordalen med et skjevt smil. Barna hans er fjerde generasjon i huset.

Nærmeste nabo er Gunn Almås. Faren hennes ble bare 43 år, da han fikk svulst i brysthulen med spredning til lungene.

— Vi fikk målt radonnivået den gang, men det var ikke noe urovekkende høyt, sier Almås.

For to år siden døde enda en nabo av kreft. Han ble 70 år. Også i det huset ble det foretatt radonmåling innenfor normalen.

Må betale fjerning selv

Hans Åge Jordalen ønsker å få fjernet masten i hagen. Han har tatt kontakt med BKK for å få linjene isolert og lagt i bakken, men det handler om økonomi.

— Hvis jeg ville betale det privat, skulle de fikse det med en gang, sier Jordalen.

Det kan Kjetil Gausvik, nettsjef i BKK Stord bekrefte.

— Dersom folk er urolige for høyspentledninger, tar vi kostnaden med fjerning. Gjelder det lavspent, må de betale det selv hvis ikke de har godkjente utbyggingsplaner som gjør fjerning nødvendig, sier Gausvik. Ifølge nettsjefen er det lavspentlinjer som går i Kjøtteinsvegen.

BKK Stord har ansvar for distribusjonsnettet i Stord kommune. Nettsjefen tør ikke ha noen formening om linjene kan være farlige.

Spenning i bakken

Ved SINTEF energiforskning blir elektromagnetiske felt som oppstår rundt slike kraftlinjer nøye studert.

— Vi vet at det oppstår elektromagnetiske felt rundt slike linjer. Det man fremdeles er usikre på, er om dette kan øke utbredelsen av kreft for folk som bor nær slike kraftlinjer. Ser man nærmere på rapporterte krefttilfeller, har man så langt funnet at de ikke er signifikante, sier forsker Einar Jordangen.

Han anbefaler folk som er urolige å kontakte lokale e-verk og få målt elektromagnetiske felt rundt kraftlinjer. Å legge kablene i bakken, vil han derimot fraråde.

— Folk tror det blir mindre stråling under bakken. Kraftledninger i bakken kommer mye nærmere folk enn luftlinjer. Om noen år får vi kanskje se langtidsresultatet av det, sier Jordanger.

LEK UNDER LINJEN: Hans Åge Jordalen er bekymret for barna sine. Rett over trampolinen og lekearealet i hagen går kraftlinjen. Det bryr ikke Åshild (3), Thomas Aleksandersen (på besøk) og Sondre (7) seg om. De vil bare ha god sprett i trampolinen.<br/>Foto: LENA VERMEDAL