Den 51 år gamle kvinnen som mistet livet var sterkt bevegelseshemmet på grunn av multippel sklerose og avhengig av rullestol. Kvinnen etterlater seg en voksen sønn.

Brannen begynte i kvinnens leilighet, men brannårsaken er foreløpig ukjent. Kvinnen hadde alarm tilknyttet hjemmehjelpstjenesten, men det er uklart om denne ble utløst.

Brannutvikling over tid

Borettslaget i Ekrengaten ligger tvers over gaten for Sandviken brannstasjon, men da brannen i kvinnens leilighet ble oppdaget klokken 11 09, var de seks brannmennene på brannstasjonen på øvelse på Flesland. Tre brannbiler fra hovedbrannstasjonen ble umiddelbart sendt ut, og fem minutter etter at brannen ble varslet var 11 brannmenn på plass. Brannen ble slukket etter 16 minutter.

— Vi kan med ganske stor sikkerhet si at utfallet av brannen ikke ville blitt annerledes dersom brannstasjonen i Sandviken hadde vært bemannet. Alt tyder på at denne brannen hadde pågått over noe tid før den ble oppdaget, sier brannsjef Helge Eidsnes i Bergen brannvesen.

Var på røykdykkerøvelse

— I 90 prosent av tilfellene vil det å være nabo til en brannstasjon være det tryggeste stedet å bo, men samtidig må brannvesenet på øvelse for at vi skal kunne gjøre jobben vår skikkelig. I noen tilfeller har det at vi har vært på øvelser ført til at vi har vært nærmere brannstedet, mens det i andre tilfeller fører til at vi er lenger unna. Når mannskapet på en brannstasjon er på øvelse er det nabostasjonen som dekker området, sier Eidsnes.

26 personer bor i borettslaget. De som var hjemme da brannen brøt ut ble evakuert, og oppholdt seg i et forsamlingslokale rett i nærheten i rundt halvannen time før de kunne komme tilbake til leilighetene sine. Det bor hovedsakelig eldre mennesker i borettslaget. Den avdøde kvinnens leilighet ligger i første etasje i lavblokken

Oppdaget røyk i gangen

— Det var svært tett røykutvikling og flammer da vi kom frem til leiligheten, men dette er et relativt nytt bygg og det var ikke fare for at brannen skulle spre seg til andre leiligheter. Det var ubehagelig røyk i gangen, men den ble luftet ut. Så langt tyder ingenting på at det er røykskader i andre leiligheter. Det var flere røykvarslere i avdødes leilighet, og disse virket som de skulle, sier Eidsnes.

— Vi hørte røykvarslerne ule, og oppdaget mye røyk i gangen. Da ringte vi nødnummeret. Vi ble vel egentlig ikke redde. Når man er så gamle som vi er, er det ikke mye å være redd for lenger, men dette var tragisk, sier Elene og Rolf Hille, som bor et par leiligheter bortenfor den avdøde kvinnen.

— Det er foreløpig for tidlig å si noe om brannårsaken, men det er ikke grunn til å mistenke noe kriminelt, sier avdelingssjef Per Ivar Bøe ved brann- og tyveriavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

KVINNE OMKOM: En kvinne (51) mistet livet i en brann i Ekrengaten 1 mandag. Leiligheten ligger tvers over gaten for Sandviken brannstasjon, men brannstasjonen var ubemannet da brannen brøt ut.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN