— Jeg kan bekrefte at mannen er omkommet. Vi har fått avklart at han var alene i båten, og redningsaksjonen er derfor avsluttet, opplyser operasjonsleder Norunn Byrknes ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt klokken 19.00 søndag kveld.

Mannen ble plukket opp av fergen MS «Hordaland» etter et forlis ved Huglo, mellom Stord og Tysnes. Redningsmannskaper forsøkte lenge å få liv i mannen, men måtte til slutt gi tapt.

— Fergemannskapene gjorde en kjempe innsats i redningsaksjonen, sier Byrknes.

Det var en periode usikkert om fiskeren var alene i båten, og det ble derfor søkt med diverse fartøy i området.

BTs reporter på stedet fortalte om mye lys utpå fjorden. I tillegg til en rekke søkebåter, var det et helikopter som søkte med store lyskastere langs strendene.

Kraftig vind

Forliset ved Huglo, mellom Stord og Tysnes, ble meldt til Hovedredningssentralen kl. 14.33.

Årsaken til forliset er ikke kjent, men det blåser kraftig i området søndag ettermiddag.

Fergemannskapene på MF «Hordaland» forteller om svært dramatiske minutter da sjarken tippet.

— Dessverre gikk det ikke bra med han vi plukka opp, sier Leif Inge Steinsbø.

- Han visste hva som kom

Sjøen i området skal ha vært svært grov, med høye bølger og kraftig vind. Fiskeren kontaktet fergen en stund før båten tippet rundt.

— Han visste hva som kom, og sa at vi måtte gjøre oss klar til å dra ut å redde han. Da båten tippet, dro vi ut i lettbåten. Sjøen er så grov at det var helt på grensen at vi kunne dra ut. Det hele var ganske dramatisk, forteller kapteinen på fergen, som ikke vil ha navnet sitt i avisen.

Mannen fløt i overflaten da fergens lettbåt kom frem ti minutter etter forliset. Fergekapteinen vil ikke si noe om hvilken tilstand fiskeren var i da han ble reddet opp fra sjøen.

Så helikopter

Kort tid senere ble mannen hentet av ambulansebåt på kaien på Nord-Huglo.

— Redningshelikopteret fløy nettopp over her, sier Alf Einar Notland, som bor på Huglo.

Han forteller at det har vært svært sterk vind i området i hele dag.

— Det minker nå, men det er fortsatt kraftige vindkast, forteller han.

Fiskeren skal ha forsøkt å komme seg i land i Jektevik, men klarte ikke å feste trossene på grunn av de høye bølgene. I steden for å følge land og gå sørover, skal han ha prøvd å krysse fjorden. Det var da sjarken veltet.

REDNINGSAKSJON: Mannskapet på MF «Hordaland» plukket opp fiskeren fra vannet. - Dessverre gikk det ikke bra med ham, sier Leif Inge Steinsbø.
LENA VERMEDAL