Vi vet ikke så mye, men vi vet at da Magnus Innvær Pedersen (19) satte seg i bilen for å kjøre ut på E39, var han lykkelig.

Noen minutter senere var han ikke lenger blant oss.

Stamveien langs kysten av Hordaland er den mest ulykkesbelastede veien på Vestlandet. BT har regnet ut ulykkesrisikoen langs veien. De to strekningene der ulykkene skjer oftest, ligger på Stord.

Magnus Innvær Pedersen døde langs en av dem.

Ettårsjubileum

12. september i fjor skulle 19-åringen og kjæresten feire ettårsjubileum. Magnus Innvær Pedersen var på vei til Haga fra Leirvik. Senere skulle han til Sagvåg, der de skulle grille.Magnus hadde kjæreste, nylig tatt lappen og stått med glans på skolen. Ifølge moren Tone Innvær, var han ruset på livet.

— Rausheten er det som sitter igjen, sier Tone Innvær. Moren husker at da hun fikk et ubesvart anrop fra sykehuset, var hun nokså sikker på at det gjaldt Magnus.

— Han var en slik som kunne komme opp i slike situasjoner. Magnus var uerfaren og optimistisk.

Hvorfor Magnus kom over i motsatt kjørefelt, vet ingen. Han kan ha vært uoppmerksom. Han kan ha mistet kontrollen. Han kan ha fått vannplaning, det hadde regnet. Vi vet heller ikke hvor fort han kjørte. Det var ingen bremsespor.

Roterte 180 grader

Innvær forteller om en sønn som alltid fortalte at han var glad i henne når han sa god natt («når forventer du det fra en gutt i puberteten?»). Han stilte med store forhåpninger til alt han skulle («så ble han også innimellom skuffet»). Som liten banket han på til alle i nabolaget for å slå av en prat («mange kan nok skrive under på at han var en meget spesiell fyr, sjarmerende og nysgjerrig»).

Den drøyt én kilometer lange strekningen langs Ådlandsvatnet er den mest ulykkesbelastede på E39 i Hordaland. Siden 2005 har det skjedd syv alvorlige ulykker. Tre personer, Magnus medregnet, har mistet livet.

Klokken 14.40 denne søndagen i september kjørte Lise Marie Lie og ektemannen først i fergekøen. De skulle hjem til Haugesund. Bak dem kjørte ekteparet Øvrebeck fra Bryne i sin bobil. Begge foreldreparene hadde besøkt sine sønner i Bergen.

Lie la merke til bilen idet den la seg over mot hennes felt. Hun husker hun lukket øynene rett før smellet.

Traff to biler

— Bilen traff siden på vår bil. Det går rundt. Da jeg åpnet øynene igjen, så jeg at vi var hele, sier Lie. Bilen deres hadde rotert 180 grader.

Magnus sin bil gikk i autovernet og ble presset ut igjen. Bilen gikk i fronten på bobilen Olav Øvrebeck kjørte.

— Jeg rakk å tenke at jeg skulle si takk for alt. Du kan tenke utrolig fort i en sånn situasjon, sier Øvrebeck i dag. Tiden rakk likevel bare til tanken.

28 minutter over midnatt, nær ti timer etter ulykken, ble Magnus erklært død på Haukeland Universitetssykehus.

MISTET SØNNEN: Tone Innvær mistet sønnen Magnus Innvær Pedersen (19, på dataskjermen i bakgrunnen) i september 2010.
TOR HØVIK
MANGE ULYKKER: E39 er den mest ulykkesbelastede veien på Vestlandet. Magnus Innvær Pedersen (19) omkom ved et kjent ulykkespunkt.
LENA VERMEDAL