– Det har vært en del episoder hvor folk er blitt redde for hunder som løper løs i parkene, sier byråd Lisbeth Iversen (KrF).

Derfor ønsker byrådet nå å stramme inn båndtvangen.

Ifølge hundeloven er det generell båndtvang fra 1. april til 20. august. Kommunene har også mulighet til å skreddersy sin egen lokale forskrift om båndtvang, noe byrådet nå ønsker å gjøre.

Fritt frem for morgenfugler

Hovedproblemet har vært at mange barn går til skole på de samme stedene som hundeeierne lufter hundene sine.

– Det er et problem når hunder plutselig kommer løpende lenge før eieren, og kan hoppe opp på barna, sier Iversen.

Den eneste måten hundeeierne kan slippe unna båndtvangen på, er å stå tidlig opp – eller vente til kvelden. Før klokken 07.30 og etter 20.00 er det nemlig fritt frem.

– Slik håper vi å få til en fornuftig balanse mellom de to behovene: at hundene blir luftet og kan løpe fritt – og behovet for respekt for barn og andre som ferdes, sier Iversen.

Etterlyser friområde

Sammen med den franske bulldoggen Milla (2) er hundeeier og -oppdretter Cecilie Schleer ivrig bruker av byens turstier og parkområder. Hun støtter båndtvangen.

– At jeg har hund, skal ikke gi ubehag for andre. Jeg skjønner at folk kan reagere hvis Milla kommer springende for å hilse på, sier hun.

Når det er sagt, har Schleer en oppfordring å komme med til politikerne; hun etterlyser en gulrot, ikke bare pisk.

– De burde tilby et inngjerdet område hvor det er lov å slippe hundene løs. Det er viktig for hundenes sosialiseringen at de kan løpe løst. Hunder som går for mye i bånd kan bli usikre og aggressive, sier Schleer.

Bulldog-miljøet i Bergen har lenge vært på utkikk etter et slikt område.

– Vi leter desperat etter et sted hvor vi kan treffes og slippe hundene løs, uten å gjøre noe ulovlig eller å være til plage for andre.

En båndtvang regulert etter klokken, har hun derimot ikke noe tro på. Det vil bare skape forvirring, mener Schleer.

Vil følge opp

Også på gravlunder, kirkegårder, skoler, barnehager, lekeplasser og i hele sentrumssonen, innføres det nå båndtvang.

– Er ikke dette litt strengt?

– Det kan du si, men det skjer på bakgrunn av mange forskjellige episoder. Vi har utformet reglene i samråd med politi og velforeninger, og oppfatter at dette er et forslag som svært mange kan leve med, sier Lisbeth Iversen.

Hun varsler at kommunen vil holde bedre øye med hundeeierne fra nå av.

– I praksis er det mange som ikke har fulgt den generelle loven om båndtvang fra april til august. Nå skal vi følge dette bedre opp.

FAMILIEIDYLL: Milla og hennes seks valper holdt seg innendørs i går kveld. De franske bulldoggene er ikke helt som andre hunder, og kan lett havne i trøbbel. ¿ De grynter en del, men andre hunder tror de knurrer, sier matmor Cecilie Schleer.
Amundsen, Paul S.