ANDREAS GRIMSETH

Butikkhyllene er tomme for lengst. Snart er ølkranene også tømt. Men siddisene har ikke vært mer ølglade enn nå. Bare to uker etter stiftelsen er Lervig Aktiebryggeri et forretningseventyr i et mettet marked.

Rogalendingene skryter hemningsløst av sitt eget øl, brygget i Tromsø. Og så drikker de fire ganger mer Hansa enn for bare en måned siden. Det er lille lørdag i Stavanger og Beverly Hills Fun Pub renner over av unge Ringnesboikottende festløver.

For bare en måned siden var stemningen en ganske annen i oljebyen.

4. juni: Trehundre arbeidere og sympatisører er samlet utenfor Ringnes Tou Bryggeri på Forus. De vet hva de venter på. Bryggeriet har ikke stått høyt på Ringnes og Carlsberg Breweries prioriteringsliste. Buing og fyrop møter bedriftens styre i det de ankommer. Noen timer senere kommer kjennelsen. De ansatte står med ryggen til styrets representanter som forsiktig snakker seg frem til ordet «nedleggelse». Som på kommando forlater arbeiderne salen. En av de siste til å forlate bygningen roper «kapitalisthorer» mot ledelsen i andre enden av rommet.

98 arbeidere mister jobben 15. august. De resterende 69 innen salg og distribusjon fortsetter. Det tradisjonsrike Tou-ølet skal brygges i Arendal. Hvis ikke Ringnesledelsen legger ned bryggeriet der også.

— Når me har et øl her som me é glad i og det forsvinne ... Det é som om ein vegg falle bort. Nesten som å bli kastet ut av damå.

Visesanger Svein Tang Wa blir oppringt av NRK Rogaland. De vil at han skal lage en sang om Tou, men Tang Wa har tannverk og takker nei. I løpet av syv minutter på jobb dagen etter skriver han likevel låten. I lunsjpausen tar sangeren taxi til NRK og spiller inn «Tou blå blues» på ti minutter. Nå selges den på cd til inntekt for de oppsagte arbeiderne.

«... att Stavangerborna skulle göra revolt hadde de knappast räknat med,» skriver Svenska Dagbladet om Ringnes og den enorme boikotten med stortingsrepresentant Hallgeir Langeland i spissen.

— Mitt mål er å få Ringnesledelsen til å omgjøre vedtaket. Dette er en symbolsak lokalt, men også i forhold til den globale kampen mot kapitalismen, sier sosialisten som selv kommer fra Tau.

Ringnesdirektør Jan Bodd har ikke vært blid på Langeland. Ifølge Langeland har han ringt til Kristin Halvorsen for å få henne til å stoppe boikotten.

— De bruker det faktum at vi måtte legge ned i Stavanger til råpopulistiske utspill i et valgår. De skor seg på andres sorg, og det går ikke an, raste Bodd til Stavanger Aftenblad om hele seksten stortingsrepresentanters Ringnesboikott.

Da Bodd etterpå hevdet å ha støtte fra næringsminister Ansgar Gabrielsen i nedleggingsvedtaket, sa statsråden til Aftenbladet at Bodd var desperat etter å få reddet «sitt eget skinn i Stavanger-området».

Foreløpig har direktøren verken reddet sitt eget eller Ringnes skinn.

— Det é den norske grådighetskulturen. Dette é jo nesten liga tullball som han derre Seim i Bergen. Potetnase og blomkåløyne skolle de hatt!

Det er nemlig ikke bare ordkunstneren Svein Tang Wa som rasler med sabelen.

Pubeierne i oljebyen er allerede i gang med å smake seg frem til et nytt øl. 25. juni stiftes Lervig Aktiebryggeri. Mack i Tromsø er en av ni eiere og skal være surrogatmor for ølet i startfasen.

Utelivskonge og styreleder Lauritz W. Hansen erklærer at bryggeriet er etablert i forbannelse mot Ringnes og av kjærlighet til lokalsamfunnet.

Ni dager senere nærmest slåss folk om de første flaskene. «Ein te» er sommerølets slagord, men det er tydelig at folk ville ha mer enn «ein». På fem dager har det Tromsøproduserte Rogalandsølet omsatt for tre millioner.

Nå mangler trykkeriet som lager etikettene riktig papir og Mack klarer ikke oppdrive flere korker i Norge. Innen jul skal bryggeriet ha tre typer øl og et alkoholfritt alternativ. Innen tre år skal brygging og tapping foregå i Stavanger.

På Beverly Hills Fun Pub danser bergenserne Lise Kristensen, Hilde Østrem Lyssand og Cathrine Gudin blant glade siddiser.

— Dødskult med boikotten, sier de og forteller at det ikke var en Ringnesflaske å se på vorspielet. - Ikke engang Carlsberg drakk folk. Vi drakk selvfølgelig Hansa.

Rundt hele Vågen peker «ein te»-fingrene oppover.

— Det er fantastisk gøy at en blårussforening som Ringnes får seg en på trynet, mener Svein Tang Wa.

Bare en mann fra Egenes har vondt å si om øl fra hjembyen. Han forteller om taperne fra folkeskolen som tok jobb på Tou og siden ikke har gjort noe annet enn å streike. Han drikker Ringnes i protest!

Nå går han hjem og med seg på veien får han en hilsen fra Tang Wa.

— Drikke du Ringnes får du testikkelkreft!

KL. 00.40: «Ein te» er refrenget natten lang i hele «lysløypå» av puber langs bryggen. Line Kristensen, Hilde Østrem Lyssand og Cathrine Gudin drikker helst Hansa eller Lervig. FOTO: VEGAR VALDE