• Ifølge personer i smuglermiljøet er det fri flyt av smuglerøl til Vestlandet.
  • Politiet i Sogn og Fjordane er i full gang med å etterforske smuglersaker. I Hordaland har ikke politiet registrert en eneste sak.

— Det florerer med smuglerøl i dette landet. Og mye av det havner på Vestlandet, sier en smugler til BT.

Sammen med sin kompanjong, ble mannen i 40-årene fra en kommune utenfor Bergen tatt med 10.800 liter smuglerøl i vogntoget på vei gjennom Sverige. I juni dømte en svensk domstol de to til åtte måneders fengsel. De forteller at det svært mange langtransportsjåfører tar med en eller flere paller dansk eller tysk øl til Norge.

— Fristelsen ble for stor. Hadde jeg kommet hjem med lasten, ville jeg ha hatt en fortjeneste på 400.000 kroner.

Et brett med 24 halvlitere smuglerøl koster i Norge mellom 250 til 300 kroner. I danske supermarked får man fire brett øl for 110 kroner. En palle øl gir en fortjeneste på rundt 16.000 kroner.

Organisert

Mye tyder på at salg til sjåfører er organisert i utlandet. 40-åringen forteller at han kjøpte ølpartiet av privatpersoner i Nederland. Men at salget i Norge er så organisert som tollmyndighetene har hevdet, tviler han på.

— Jeg hadde tenkt å fylle opp garasjen min for å selge til venner og kjente. Det er ikke noe problem å bli kvitt varene. Noen kjøper hele paller med øl for videresalg, forteller han.

— Selger du øl til personer under 18 år?

— Nei, men jeg hadde nok vurdert det dersom jeg ikke hadde barn selv, svarer sjåføren.

Rekordbeslag

Forrige torsdag gjorde Østfold-tollere tidenes største ølbeslag. Et vogntog fylt med 30.000 liter øl ble stoppet på grensen til Norge. Ifølge NRK Østfold var sjåføren på vei til Vestlandet. Etter det BT erfarer skulle varene selges i Rogaland.

Til nå i år har tollvesenet beslaglagt rundt 100.000 liter smuglerøl ved grensen til Norge. I tillegg har svensk og dansk politi beslaglagt over 40.000 liter øl som var på vei til Norge.

Det er hovedsakelig på Østlandet ølbeslagene blir gjort. Bare 350 liter er beslaglagt i Bergen til nå i år. Men ifølge distriktstollsjef i Hordaland, Ivar Slette, er det rapportert om store mengder utenlandske ølbokser i panteautomatene her i området.

— Over sommeren får vi se om det blir like mye utenlandsk tomgods. Hvis det er like mye etter at de tyske bobilturistene har reist, er det mye som tyder på at dette kan være smuglerøl, sier Slette.