«Den som pønsker på hevn, holder sine sår åpne», skrev den britiske filosofen og statsmannen Francis Bacon.

Jarle Olsen er venneløs, utskjelt og uten ære i fengselet der han skal bo til han fyller 40. Håpet om gjenopptakelse er borte, det samme er vitnene som støttet kampen hans for renvaskelse. Det eneste Olsen har igjen er løsningen på en gammel drapsgåte og en bøtte full av bitterhet – en skummel kombinasjon for fiendene hans.

Har du for lengst mistet tråden i de mange rettsoppgjørene etter Åsane-drapet? Du er ikke alene. Saken kan kort oppsummeres slik:

Påsken 2000 skjøt og drepte torpedoen Tor Helge Flaten oljearbeideren Øyvind Bjarte Madsen i Åsane. Drapet var bestilt av Jarle Olsen, som ville sikre seg kontroll over narkomarkedet i bydelen.

Først nektet Olsen enhver befatning med drapet. Etter å ha blitt dømt til lovens strengeste straff, endret han forklaring. Nå tilsto han å ha sendt Flaten til Åsane, men nektet for at oppdraget var å drepe. Lagmannsretten avslørte løgnen og sendte Olsen i fengsel.

Etter noen år bak murene, kontakte Olsen politiet for å fortelle en ny historie. Han hevdet fortsatt sin uskyld, men trakk nå to av sine gamle venner inn i saken. De tre hadde ifølge Olsen vært sammen om å gi Flaten et voldsoppdrag.

Dette førte til at to menn, som pressen har døpt fotballspilleren og eks-dørvakten, ble tiltalt for medvirkning til drapet. Begge ble i fjor blankt frikjent etter at retten hadde stemplet Olsens troverdighet som så liten at en måtte bruke lupe for å få øye på den.

Den uken svarte Jarle Olsen med å tilstå alt han har nektet for i åtte år.

I hele februar skal flere titalls vitner spørres ut under ankesaken mot fotballspilleren og eks-dørvakten i Gulating lagmannsrett. Men alle vet at slaget kun står om en ting: Hvordan vil juryen tolke Jarle Olsens siste forklaring?

Forsvarerne vil påstå at Olsen er en ky-nisk og beregnende løgner. Han har innrømmet at han er bitter og føler seg sviktet. Grunnen til at han nå endrer forklaring er at historien han serverte i tingretten ikke var god nok til å få sine tidligere venner dømt for drap.

Påtalemakten vil hevde at Jarle Olsen endelig snakker sant. Han løy i tingretten fordi han håpet å få sin egen sak gjenopptatt. Nå har han gitt opp håpet, og forteller sannheten. Motivet er kanskje å hevne seg, men konsekvensen blir uansett at de to mennene skal finnes skyldig i overlagt drap.