I går morges var en liten delegasjon fra Hydro på Skranevatnet skole for å åpne «Den store energiboksen».

«Energiboksen» er et skolesett om olje og gass beregnet for elever i åttende, niende og tiende klasse. Boksen inneholder ekte fossil, ulike bergarter, molekylsett og oljeprøver. I tillegg en lærerveiledning, film og faglige oppdateringer.

— Trenger flinke folk

Leif Lømo står fremfor 8c og forklarer bakgrunnen for boksen.

— Verden trenger energi og Hydro trenger flinke folk. Vi har jobbet lenge mot universitet og høyskoler. Det har hjulpet på rekrutteringen. Nå ønsker vi også å møte dere som er yngre og få dere til å satse på realfag, sier Lømo.

Så overlater han kateteret til kollega Cato Kristoffersen som henter leketøy etter leketøy frem fra boksen. Den har Hydro laget i samarbeid med Arctic reklamebyrå og lærerne på Skranevatnet.

Et trappetroll kan brukes til å demonstrere energien i bølgebevegelser. En sandstein av samme type som oljen skjuler seg i, blir sendt rundt, sammen med to små flasker råolje.

Etterpå er det tid for å prøve selv. Aller kjekkest er det å få colaflasken til å eksplodere, bare ved hjelp av en håndfull mint-drops.

Ivrige åttendeklassinger konkurrerer om å melde seg som forskere.

— Velg meg, lærer, velg meg.

— Jeg ser at dette virker som det skal, konstaterer rektor Omar Mekki etterpå..

— Da smellet kom, hoppet dere på stolene.

Supplement

— Gjør Hydro dette fordi dere mener lærebøkene er for dårlige på olje og gass?

Lømo svarer: - Nei, vi gjør dette for å vekke interesse for petroleumsfaget gjennom praktiske forsøk. Utgangspunktet er læreplanene, dette er bare ment som et supplement.

Prosjektleder Anne Kathrine Torvund supplerer: - Samtidig har vi jo den ypperste ekspertise på huset, som kan oppdatere læreverkene på noen felt. For eksempel fremtidige energiformer.

Skolesettene skal tilbys gjennom nettverkene til landets seks Vitensenter og skolenes nettverk. Boksene kan bestilles på dokumentsenteret.notodden@hydro.com.

PS: Forklaringen på brus-trikset er at mint-dropsene frigjør all karbondioksyden i brusen på en gang, slik at innholdet spruter ut.

Silje Katrine Robinson