• Dette er miljøkriminalitet, mener Fjell kommune.

Fjell kommune ble i 10-tiden i dag tidlig varslet om et illeluktende oljeutslipp i Knarrvika like ved Sotrabrua.

— Jeg dro selv ned for å se på utslippet. Det var tjukk olje som fløt langs bryggen og kaien og langs land over et begrenset område, og jeg kjente også veldig stram lukt, forteller fungerende fagleder i avdeling for miljø og landbruk i Fjell kommune, Erik Schult.

Han forteller at kommunen ble oppringt av ansatte ved Norwegian Talc, en bedrift i området, som også hadde reagert på lukten.

— Lenger ute fra kaien hadde det lagt seg en tynn oljefilm over et relativt stort område, sier Schult.

Det har også tidligere vært problemer med oljeforurensing i sjøen, og Schult er ikke i tvil om at det kommer fra industriområdet like ved.

— Men dette er det verste vi registrert. Det kunne minne om spillolje, og lukten var veldig ubehagelig, sier Schult.

Har tatt prøver

Kommunen har vært på stedet og tatt prøver av oljen, som vil bli analysert. Politiet og brannvesenet ble også varslet.

— Det var tydeligvis et punktutslipp, dette her. Da jeg snakket med folk i området senere, hadde mengden olje avtatt kraftig. Så dette er ikke noe som siver ut langsomt, men akutt forurensing, sier Schult, og legger til at brannvesenet fikk ansvar for å følge opp utslippet videre.

Brannvesenet har sett på oljen, men har ikke aksjonert.

— Det er små mengder olje som har lekket ut. Oljen vil løse seg opp av seg selv og fordampe, sier vaktoperatør Ronny Karlsen i Bergen brannvesen.

«Dette oljeutslippet er vesentlig større enn det som er registrert ved flere anledninger tidligere i dette området. Et kystvaktskip registrerte oljeutslippet i morgentimene et godt stykke nord for Sotrabrua og kunne følge «sporene» frem til Knarrvika» skriver kommunen i en pressemelding.

Også Fylkesmannens beredskapsavdeling, politiet, havnevesenet og Kystverket er varslet. Brannvesenets fagfolk vurderer utslippet som såpass lite at det ikke har vært hensiktsmessig å legge ut lenser.

— Ifølge rapporten deres dreier det seg om blueshine, eller blåfilm, et tynt lag med olje, sier Karlsen.

Noen få liter olje kan danne en film over et stort område. Det skal ikke være registrert umiddelbare skader på fuglelivet i området.

Jakter på synderen

Ved tidligere tilfeller av oljeforurensing har kommunen vært i kontakt med industribedriftene i området. Foreløpig har man ikke funnet ut av årsaken, men Schult varsler nå at kommunen vil trappe opp innsatsen.

— Dette var en vekker. Det er tydelig at vi må gå ned i dybden for å finne ut av dette, for dette må opphøre. Politiet er koblet inn i tilfelle det blir aktuelt med offentlige påtale. Dette er forurensningskriminalitet, sier Schult.