BT-journalist Pål Andreas Mæland dro over de hardest rammede områdene i helikopter i dag.

— Vi så mye olje i buktene på Sotra, fra Ågotnes og nordover - også på Hellesøy, i en bukt ved Hellesøy kirke, sier han.

Områdene ligger like ved farvannene der en halvdel av det forliste skipet ble slept lørdag. Lenser er satt opp ved små bukter, for å hindre at oljesølet når strendene.

Har nådd Ytre Sogn

Også lenger nord, i Ytre Sogn, var det spor av oljeutslippet.

— Vi sveipet over Gulen og Solund, men så bare oljeskum i dønningene. Det ser ikke ut til å være store skader, sier reporteren.

Hardest rammet er Fedje, der forliset skjedde. I Sildevågen øst i kommunen foregår en stor oppryddingsaksjon, der 15-20 personer deltar. I vest, der "Server" gikk ned, er bølgene så store at det er håpløst å rydde.

På Herdla nord på Askøy så vår reporter ingen tegn til oljeforurensning. Det ser ut som fuglereservatet har sluppet unna det verste denne gangen.

Kystvaktfartøyene KV «Eigun» og KV «Tromsø» har ifølge Kystverket tatt opp til sammen 130 tonn oljeemulsjon. I tillegge er en del olje naturlig nedbrutt som følge av naturkreftene.

Det er startet arbeid med å rense opp oljen som har nådd strendene på Herdla.

Ved fergekaien

Også andre medier melder at oljen er i ferd med å spre seg. I Gulen har bygdefolk sett oljen ved fergekaien i Skipavik på Sandøy og ved Bremnes på Byrknesøy, melder NRK Sogn og Fjordane.

Ifølge Solund kommunes nettsted er det funnet mindre mengder olje i Gåsvær og ved Lågøy Slipp. Det er også meldt inn klumper i sjøen ved Oldra og Plittosen.

Lekker fortsatt

Akterskipet av «Server» ligger fortsatt utenfor Fedje.

Derfra kommer det nå rapporter om at olje er observert i sjøen sør for Fedje.

— Det kommer trolig fra akterskipet, sier informasjonsdirektør Olav Stenvaagnes i Kystverket til bt.no.

Kystverket har nå vært oppe med sitt observasjonsfly over Fedje.

— Bildene er ikke analysert ennå, men det virker på de foreløpige rapportene som dette kan karakteriseres som mindre mengder, sier Stenvaagnes.

Pål Andreas Mæland (MMS)
FORURENSET: Slik så det ut på stranden på Fedje dagen etter forliset. Nå er oljen i ferd med å spre seg over et stort område.
EYSTEIN THUE (mms)