Årsaken til evakueringen er trykkendring i en brønn, melder TV 2.

Den ene av de to sikringene som skal forhindre ukontrollert utblåsning, fungerer ikke. Situasjonen oppsto torsdag ettermiddag.

— Ingen lekkasjer

Pressetalsmann Gisle Johanson i Statoil opplyser til TV 2 at situasjonen er stabil, men at det er en teoretisk mulighet for en ukontrollert utblåsning.

— Vi jobber for å unngå det. Vi mener vi har god kontroll. Vi ønsker to sikkerhetsbarrierer, nå har vi kun én. Et scenario kan være ukontrollert utblåsning, men det er det liten grunn til å frykte, sier Johanson.

— Situasjonen på plattformen er trygg, og det er ingen lekkasjer fra brønnen. Man jobber nå med å stabilisere trykket i brønnen, og vi har evakuert personer som ikke har konkrete oppgaver, sier han.

- Stabil situasjon

Johanson forteller til bt.no at personene som er evakuert er flyttet til nærliggende installasjoner. Ifølge Johnsen er det 140 personer igjen på plattformen.

— Det er ingen fare for disse personene, sier Johanson.

— Situasjonen er nå stabil og vi jobber med å gjenopprette borreslammet som sikkerhetsbarriere. Brønnen blir nå kontrollert ved hjelp av brønnsikrings-ventilen, sier han.

Han forteller at de planlegger en operasjon for å gjenopprette de to sikkerhetsbarrierene.

— Vi anser nå risikoen for utblåsning som liten, sier han.

Han kan ikke si noe om hvor lang tid det tar før driften er normal igjen og når personene kan flyttes tilbake til plattformen.

- Alvorlige utfordringer

Bellona-leder Frederic Hauge regner med at Statoil kommer til å få kraftig kritikk fra Petroleumstilsynet på grunn av episoden.

— Dette er en hendelse som etter min mening er svært alvorlig. Jeg er overbevist om at Petroleumstilsynet i ettertid vil karakterisere dette som en hendelse med stort ulykkespotensial, sier Hauge til NTB.

— Det å miste kontrollen på trykket på denne måten, og miste en av barrierene, bør føre til en meget grundig gransking. Dette illustrerer at vi har alvorlige sikkerhetsutfordringer på norsk sokkel, sier miljøforkjemperen.

Faren for en ukontrollert utblåsning er til stede, men den karakteriseres som svært liten av selskapet. Bellona mener imidlertid at situasjonen er dramatisk.

— Det vi har sett i kveld bekrefter at vi trenger en uavhengig gransking av situasjonen på norsk sokkel, og da bør vi trekke inn internasjonale fagfolk, sier Frederic Hauge.

— Dette føyer seg også inn i rekken av hendelser som gjør at det er naturlig å utsette høringsfristen for forvaltningsplanen i Nord. Det er viktig å få med seg slike erfaringer inn i risikoevalueringene, sier han.

- God sikkerhet Statoil tilbakeviser imidlertid at sikkerheten på deres plattformer er for dårlig.

— På generelt grunnlag vil jeg si at vi har et høyt sikkerhetsnivå i våre ledd, og denne situasjonen har vi også god kontroll på. Vi er opptatt av å drive forsvarlig, sier pressetalsmann Gisle Johanson til NTB.

— Dette er en situasjon vi håndterer ut fra potensialet for ulykke, legger han til.

Bellona venter seg kraftig kritikk av Statoil.

— Jeg er helt sikker på at Gullfaks C kommer til å føre til ramsalt kritikk av hvordan Statoil håndterer sikkerheten, sier Frederic Hauge.