Etter «Rocknes»-forliset opprettet Askøy brannvesen en frivillig oljeverngruppe. 11 mann fra denne gruppen startet i grålysningen i går å lete langs strendene på vestsiden av Askøy.

Det antas at forparten av «Server» lekket bunkersolje under slepet fra Fedje til CCB-basen på Ågotnes på Sotra. Et kystvaktfartøy og Bergen og Omland Havnevesens arbeidsbåt «Sydnes» lette etter olje i Hjeltefjorden i går.

Brannvesenet på Askøy var i går raskt ute med å sjekke strendene, fra fuglereservatet på Herdla og sørover langs vestsiden av Askøy.

Til alt hell fant de kun mindre mengder olje. Det ble ikke funnet olje på det sensitive fuglereservatet, men mindre mengder lenger sør. I Merkesvik sør for Herdlabroen lå en mindre oljeflekk. Ved hjelp av en oljelense ble oljen stengt inne i en vik.

Ved Gulbrandsøy ble det funnet flere mindre oljeflak. Her la brannfolkene ut lenser for å hindre at oljen spredte seg. Deretter ble det lagt ut lenser som suger til seg olje, og bark som oljen binder seg til. Det ble også rapportert om olje i Austrepollen på østsiden av Sotra, like nord for Ågotnes.

Straks det lysner av dag søndag, er Brannvesenet på Askøy igjen klare til innsats.

Jan M. Lillebø