– Vi har fortsatt høy beredskap, men oljeflaket blir mindre og mindre og går mer og mer i oppløsning, sier Aanestad lørdag ettermiddag.

Allerede fredag var oljeflaket så tynt at lensesystemene ble slått av.

– Lensesystemene ble satt ut der hvor vi antok at forekomstene var tjukkest, men det viste seg at det var så tynt hydrokarbonlag at det ikke var mulig å samle det opp, sier Aanestad.

Ny vurdering mandag

Hvor lenge StatoilHydro vil holde oljevernberedskapen med fly og fartøy i gang, er foreløpig ikke bestemt. Selskapet vil antakelig gjøre en ny vurdering på mandag.

– Vi følger utviklingen kontinuerlig, understreker Aanestad.

Rundt 4.000 kubikkmeter råolje lekket ut i havet under lasting fra en lastebøye ved Statfjord A til tankskipet Navion Britannia. Lekkasjen kom fra en undersjøisk ledning som var revet tvers av 30 meter fra der slangehodet var festet til skipet.

Årsaken fortsatt ukjent

StatoilHydro sendte fredag ned en miniubåt for å inspisere den 19 tommer tjukke slangen, men årsaken til bruddet i ledningen er ennå ikke konstatert.

– Bildene viser at ledningen var revet av. Hva som har forårsaket bruddet er noe granskningen vil gå inn i, sier Aanestad.

Også den andre lastebøyen skulle kontrolleres, men Aanestad vet ikke om en lignende svakhet er påvist der.

BLIR MINDRE: - Oljeflaket blir mindre og mindre og går mer og mer i oppløsning, sier Ola Morten Aanestad i StaoilHydro.Allerede fredag var oljeflaket så tynt at lensesystemene ble slått av.
KV ÅLESUND/SCANPIX