— Det stemmer at det er olje i Rognaldsvåg vest i Florø kommune. Det er snakk om mindre flak, fra en kvadratmeter og opp i fire-fem kvadratmeter store, sier varabrannsjef i Flora Eivind Ask.

Brannmannskapene er nå i ferd med å komme seg ut til Rognaldsvåg.

Vil ta vare på flakene

-Vi er på vei med observatører, som vil ta bilder av flakene. Hovedmålet er å ta vare på de flakene som er kommet, men det er ikke mange timer med dagslys igjen, sier Ask.

Det er Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning i Sogn og Sunnfjord som driver arbeidet. Foreløpig er det Florø brannvesen som har ansvaret.

— Vi var forberedt på at dette skulle skje, men vi har en enorm kyststripe med mye holmer og skjær. Vi er rimelig på plass med rimelig bra utstyr, og vi venter ikke de store mengdene, sier Ask.

- Har ikke kontroll

Forberedelser til tross, vil ikke Ask si at situasjonen er under kontroll.

— Det blir ikke riktig å si at situasjonen under kontroll. Den siste telefonen ble gjort for en time siden, så vi er fortsatt i en tidlig fase, men det triller og går. Akkurat nå er vi ikke så mange som jobber med dette, men vi bruker det vi måtte finne lokalt. Vi har tatt en del telefoner for å få tak i folk og båter, sier Ask.

I går ble det også observert olje ved Bulandet og Askvoll, men dette har brannvesenet foreløpig ikke fått bekreftet.

SPREDT: Oljen fra "Server" har spredd seg over et stort område langs Vestlandskysten. Den nordligste observasjonen er gjort i Flora kommune.
JAN M. LILLEBØ