Se video øverst i saken

29. juli i fjor krasjet en lastebil fra Hansa Borg på vei til Trondheim. Tilsynelatende uten foranledning veltet kjøretøyet med 10.000 liter øl på E16 i Vang i Oppland.

Sjåføren, en eldre mann fra Vestlandet, fikk mindre skader i albu og kne. En passasjer slapp med skrekken, mens kjøretøyet fikk omfattende skader. Hele lasten gikk tapt, meldte OA.no.

Filmet i ti minutter

Ole Sperle fra Øvre Årdal lå bak i 40 minutter. De ni siste minuttene filmet han med dashbord-kamera.

— Bilen hadde seks nestenulykker. Det er derfor jeg satte på kameraet. Det var enda verre i virkeligheten. Jeg trodde at sjåføren var blitt akutt syk, men jeg tror ikke han hadde drukket av lasset. Jeg snakket med ham etter velten. Jeg kjente ingen alkohollukt, sier Sperle til BT.

Han så hvordan lastebilen stadig brukte store deler av veibanen. På et tidspunkt er sjåføren over den hvite ytterlinjen, mens han senere bruker motsatt kjørefelt.

- Måtte gå galt

I svingene sør i Vang gikk det galt.

— Det var flotte kjøreforhold, og det jeg reagerte mest på, er at når du nesten havner i grøften, vil et normalt menneske redusere farten. Han lå i rundt 80 km/t hele veien, sier Sperle.

Vi er glade for at det ikke ble alvorlige skader på annet enn kjøretøyet

Anette Karlsen, kommunikasjonsansvarlig hos Hansa Borg

Han prøvde å kontakte politiet på 112 allerede før det galt, men fikk ikke kontakt.

— Jeg har kjørt drosje, ambulanse og trailer, det var tydelig at noe kom til å skje. Jeg sa det til datteren min som satt på, forteller han.

Får forelegg

I etterkant har lensmann i Vang, Odd Vidme, vært i kontakt med Sperle for å få hans versjon.

BT vet at sjåføren i slutten av januar fikk presentert et forelegg for uaktsom kjøring. Vidme henviser imidlertid til politiets jurist i Vest-Oppland politidistrikt.

— Det foreligger en påtaleavgjørelse i saken. Jeg ønsker ikke å kommentere saken utover det. Han har ikke mottatt avgjørelsen ennå, sier politiadvokat Emil Lorch-Falch.

Hvis ikke sjåføren vedtar forelegget, vil saken komme opp for Valdres tingrett.

Ikke alvorlig skadet

SJåføren fikk lettere skader etter ulykken, men skal nå være i god form.

— Vi er glade for at det ikke ble alvorlige skader på annet enn kjøretøyet, sier Anette Karlsen, kommunikasjonsansvarlig hos Hansa Borg.

Hun ønsker ikke å si noe om hvorvidt sjåføren fortsatt kjører for selskapet.

— Vi kommenterer ikke personalanliggender. Dette er en sak som etterforskes av politiet, sier hun.

Vet du noe? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post