— Hadde noen sagt til meg for noen år siden at jeg skulle reise til Norge og være med på å lage film om et tysk krigsskip, ville jeg ikke ha trodd det, sier Darren Tanke, paleontolog fra Royal Tyrrell Museum i Alberta. Sammen med arkeolog og dykker Rob Rondeau er de innom Bergen før de drar videre til Vadheim i Sogn. De to leder nå ekspedisjonen på seks, fire canadiere og to nordmenn, som skal filme krigsskipet «Oldenburg» som ligger på fjordbunnen utenfor Vadheim.

— Hvordan har dere kommet på å interessere dere for akkurat «Oldenburg»?

— Først og fremst har det med den svarte fredagen å gjøre, forteller Rob Rondeau.

— Fredag 9. februar 1945 ble det skutt ned ti allierte fly som hadde som oppgave å ødelegge tyske krigsskip som gjemte seg i fjordene på Vestlandet. Tre av disse var britiske og seks kanadiske. Fjorten besetningsmedlemmer døde. Elleve av dem var canadiere, forteller ekspedisjonslederen.

To måneder seinere ble «Oldenburg» senket. Ekspedisjonen har til hensikt å intervjue mennesker som var vitne til det som skjedde. Disse hendelsene er godt kjent i Norge, men Rondeau tror at det er mange canadiere som ikke kjenner til dem.

Filmen vil bli vist på Discovery Channel.

I dag skal teamet ned til en Beaufighter som ligger i Høydalsfjorden og legge ned en krans i cockpiten fra den kanadiske regjeringen.

PÅ FILM: «Oldenburg» senket nesten femti skip under første verdenskrig. I april 1945 møtte den selv sin skjebne utenfor Vadheim i Sogn.