Ti gode fyrverkeri-råd — se faktaboks til høyre

Året 2003 var bare ett minutt gammelt da Olav Toen (49) fra Hylkje skulle skyte opp årets første fyrverkeri sammen med familie og venner.

— Jeg hadde tent på et bakkefyrverkeri og trukket meg omtrent ti meter tilbake. Flere av skuddene fra fyrverkeriet gikk rett til værs, men ett havnet plutselig til siden og traff meg i øyet. Det var som å bli truffet av en knyttneve, sier Toen.

Han løper inn på badet og trekker ut en rundt én centimeter lang plastsplint fra øyet. Toen tror at raketten traff utsiden av øyet og bestemmer seg for å legge seg. Senere på natten våkner han opp med store smerter og tar en drosje til legevakten. Der ble han en del av den dystre statistikken som hvert år føres over antall skader som skyldes fyrverkeri.I Hordaland ble 16 personer skadet av fyrverkeri i fjor, og fylket topper dermed listen over antall skader i Norge.

_> At vi har en kultur for at lekfolk håndterer sprengstoff etter å ha drukket alkohol er i grunnen helt utrolig.

Øyelege Nils Bull_

Det er dobbelt så mange skader som annenplass på listen, Akershus, viser en rapport som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utarbeidet.

Skadetallene øker

Ved årsskiftet 2008/09 ble det forbudt å bruke raketter med styrepinne, noe som førte til at skadetallene ble drastisk redusert.

— Vi så nærmest en halvering av antall øyeskader etter forbudet mot raketter med styrepinne. Nå kryper imidlertid skadeantallet oppover år for år, til nivåene før forbudet kom, sier øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssjukehus.

1. januar hvert år ringer han rundt til alle øyeavdelingene i landet, og summerer opp skadene natten har ført med seg. I fjor fikk 16 personer øyeskader. Fire personer ble blinde som følge av skadene.— Fyrverkerisalget går så det koster etter, og folk kjøper som aldri før. Selv mener jeg at antall skader henger sammen med hvert antall kilo krutt som blir solgt i forkant av nyttårsaften, sier øyelegen.

Fellesnevneren for dem som kommer inn

med øyeskader er at de er unge menn eller mindreårige gutter, som oftest beruset, og at uhellet skyldes menneskelig feil. Likevel er en av tre som skades av fyrverkeri tilskuere.— At vi har en kultur for at lekfolk håndterer sprengstoff etter å ha drukket alkohol er i grunnen helt utrolig. Dette er noe de færreste ville gjort på hvilken som helst annen dag i året, mener Bull.

Vil ha forbud

Bull synes det er et stort paradoks at norske myndigheter hvert eneste år vet at en håndfull personer vil bli blindet av fyrverkeri, uten at de foretar seg noe.

— Mange av verdens land har totalforbud mot fyrverkeri, og disse opplever omtrent ingen skader. Det er på høy tid at vi lar ekspertene ta seg av fyrverkeriet, i edru tilstand, mener øyelege Bull.

Olav Toen er helt enig med øyelegen i at bruk og salg av fyrverkeri burde være forbudt i Norge.— Jeg har alltid ment at raketter har vært en selvfølgelig del av nyttårsfesten, og trodd at de som har skadet seg har vært uforsiktige. Nå vet jeg bedre. Jeg er sikker på at jeg fulgte alle regler, men likevel ble jeg skadet, sier han.

Da Toen kom til legevakten med smerter i øyet sent på nyttårsaften 2003, ble han videresendt til operasjon på Haukeland. Legene var redd Toen ville miste synet.

— I dag har jeg 70 til 80 prosent syn på øyet. Det kommer aldri til å bli helt bra, sier han.

Hva bør gjøres for å redusere antallet skader? Diskuter under:

REDDET SYNET: Olav Toen fra Hylkje fikk en nyttårsrakett rett i øyet. - Det var som å bli slått med en knyttneve, sier Toen. I dag har han 70 til 80 prosent syn på øyet.
Jan Lillebø