Karen R. Tjernshaugen

Terje Ulvedal

Øyulf Hjertenes

— Jeg har gitt dem kaffe og mat, og skal prøve å få i stand noen provisoriske sengeplasser. Jeg hadde besøk fra før, så nå er gården full av folk, fortalte den gjestfrie bonden på telefon til BT klokken 21.30 i går kveld.

Veiene i alle retninger var stengt av ras, så familien Søgnesand måtte ta i bruk kjeller, loft og en campingvogn for å innlosjere alle de evakuerte.

Måtte la familie stå igjen

Gården Søgnesand ligger på motsatt side av Kjøsnesfjorden i Jølster en veistrekningen der 32 biler med 68 personer ble innesperret av en rekke jord- og steinras i går.

Ola Søgnesand rakk to turer over fjorden med seks personer i båten med påhengsmotor før vinden ble for kraftig. Da sto det en familie på fire med to små barn igjen på land mellom flere ras.

— Været var blitt så dårlig at jeg ikke torde å ta en tur til. Det gikk et nytt ras som holdt på å ta bilen deres, men de greide heldigvis å få flyttet den til et trygt sted. Litt senere fikk jeg beskjed om at de var blitt hentet ut av rasområdet med en større båt, sier Søgnesand.

Farlig redningsarbeid

De første bilene ble sperret inne av ras på Riksvei 5 mellom Skei og Lunde klokken 15.00 i går ettermiddag. Klokken 22 meldte politiet at alle personene var reddet ut. Fem-seks biler måtte bli stående igjen inne i rasområdet gjennom natten.

— Det har vært et farlig redningsarbeid med stor risiko, ettersom det gikk ras i området mer eller mindre hele tiden. Vi vet at dette er et farlig område. Det har jo vært dødsulykker her tidligere, sier politioverbetjent Torfinn Søvig i Sogn og Fjordane politidistrikt til BT.

- Det raser overalt

Hele tiden jobbet Mestas folk mot klokken i frykt for at bilene skulle bli tatt av nye ras.

Per Inge Hole fra Sandane sto fast sammen med kona Kjersti Nyhagen Hole og tre andre bilister.

— Nå raser det overalt. Jeg tror det er bare 200-300 meter frem til en trygg tunnel, men tør ikke gå og se. Vi har kjørt gjennom to ras som vi så vidt rakk gjennom. En av bilene bak oss fikk ødelagt eksosanlegget, fortalte Hole til BT på mobiltelefon klokken 19.15.

Søkte ly ved geitefjøs

En time senere ble Hole og kona med i den første kolonnen som ble reddet ut av rasområdet etter fire og en halv timers mareritt.

— Det var ikke særlig behagelig å være der inne. Vi søkte ly ved noen geitefjøs som har ligget i området i flere hundre år, fordi de regnet med at det var det tryggeste stedet, fortalte Hole.

Det ene jord- og steinraset han så var rundt 30 meter langt og tre meter høyt på det høyeste. Midt i veibanen lå en stein med en diameter på 40-50 centimeter.

Ingen personer skadet

Til alt hell er det ikke rapportert om noen personskader etter rasene i går ettermiddag. Folkene som ikke fikk overnatte på gården til Ola Søgnesand ble innkvartert på Skei hotell for natten og fikk her tilbud om krisehjelp.

Informasjonsansvarlig Einar Berge i kriseteamet som er opprettet karakteriserer arbeidet med å redde de innesperrete bilistene som farlig.

— Det er en risiko knyttet til slike operasjoner, men samtidig har vi rutiner for å håndtere ras, sier Berge.

Rasene som suste rundt ørene til de innestengte var en blanding av stein, jord og snø.

— Det var noen skikkelige supperas, sier han.

DAGENS HELT: Ola Søgnesand trosset uværet i går og kjørte de to turene over fjorden i åpen båt for å hente ut bilistene som var sperret inne i Kjøsnesfjorden. Ragnvald Søgnesand (foto)