Ola Egge Ødegaard døde i arbeidsulykken ved Indre Hordaland Miljøverk 28. juni i fjor. Han hadde sommerjobb ved miljøverket.

Nettopp fotball var svært viktig for sønnen til Astrid Egge og Per Kristian Ødegaard, kanskje ikke så rart med tanke på at Per Kristian også er lidenskapelig fotballengasjert og var trener for sønnen da han vokste opp.

Les også:

MISTET SØNNEN: Per Kristian Ødegaard og Astrid Egge mistet sønnen Ola i en arbeidsulykke i fjør.
DORTHE KARLSEN

«Særdeles flott gut»

«Klubben har valgt å kalle opp banen etter tidlegare Vossaspelar Ola Egge Ødegaard som gjekk bort så altfor tidleg. Han trakka sine første fotballsko på idrottsplassen og spelte i FBK Voss heilt til vaksen alder. På denne måten kan fotballen vera med å heidre ein god fotballspelar og ein særdeles flott gut», skriver klubben på sine hjemmesider.

— Vi er takknemlige for at han ble hedret på denne måten, sier moren.

- Den pasningen kom frem

Faren husker siste kvelden med sønnen. De satt på terrassen på Voss og spiste, været var fint, Ola hadde nettopp fått papirer på avlagt bachelorgrad i idrett ved Høgskolen i Sogndal.

— Han hadde vært i Sogndal i tre år og avlagt eksamen i idrett. Han var lidenskapelig opptatt av fotball og spilte for 4. divisjonslaget Fjøra. Han var allsidig, men var mest brukt på midten. Ola hadde tre flotte år i Sogndal og var en svært fornøyd ung mann, forteller Per Kristian Ødegaard.

Ola Egge Ødegaard var lidenskapelig opptatt av fotball. Her i kamp for Fjøra.
PRIVAT

— Den siste kvelden han levde snakket han om videre studieplaner. Han mente det var litt for tidlig å begynne på en mastergrad, så han hadde søkt praktisk pedagogisk utdanning, legger faren til.Da 21-åringen ble begravet fra Vangskyrkja 9. juli, var det naturlig at et bilde av ham i aksjon på fotballbanen prydet minneskriftet.

— «Jeg tror nok den pasningen kom frem», sa representanten fra begravelsesbyrået da han så bildet, forteller Per Kristian Ødegaard.

Følger fortsatt Fjøra

I begravelsen stilte nesten hele Fjøra-laget. De som ikke kunne være med, besøkte foreldrene siden.

— Vi satte stor pris på det og er svært takknemlige for støtten fra slekt, venner, kjente og ukjente, sier Per Kristian Ødegaard.

Han følger fortsatt med sønnens lag i Sogndal, slik som han gjorde da yngstemann spilte.

— Jeg dro ofte til Sogndal for å se dem spille, noen ganger var vi Førde eller Høyanger. For å møte ham, måtte vi jo dra dit. To dager før han døde, var vi i Førde og så Fjøra spille. Fortsatt reiser jeg for å se dem. Laget betød mye for Ola. Jeg har glede av å følge med dem og får også hedret dem, sier Per Kristian Ødegaard.

«Alltid 100 prosent»

I Sogndal husker medlemmene i Fjøra 21-åringen slik:

«Ola kom til Fjøra frå Voss hausten 2010 og har i alle desse tre åra vist seg som ein pliktoppfyllande bidragsytar det har vore ein fornøyelse og samarbeidd med. Alltid til stades hundre prosent, og ein person som glei fint inn i Fjøramiljøet frå starten av.

På bana var det alltid 110 prosent innsats, og hans gode utholdenhet og stå-på-vilje gjorde at han alltid var å rekna med i samtlege 90 minutt. Sjølv om han ikkje var av dei høgaste, hadde han ein enorm spenst og timing som gjorde at han også matcha dei fleste i luftrommet. Ein svært anvendeleg spelar med god speleforståing, som ofte enda opp i ein posisjon som kanskje ikkje var hans beste eller hans favorittposisjon», heter det i minneordet om ham på klubbens nettsider.

Ola Egge Ødegaard var også svært opptatt av skikjøring. Alt lå til rette for det både på Voss og i Sogndal der han gikk på skole.

— En løssnøtur med hodelykt i Sogndalsdalen med studiekamerater eller en topptur på Voss med sin eldste bror satte han svært stor pris på. Ola var en stødig og habil skiløper og det har vært svært viktig for oss å vite at han hadde det så bra med studievenner og andre enten han spilte fotball eller gikk på ski, sier faren.

Gravstein i elv

Ekteparet synes den første tiden etter dødsfallet var vanskelig. Det var tungt å vise seg ute, men de bestemte seg for ikke å isolere seg og føler de har fått massiv støtte.

— Vi har fortsatt to voksne sønner som vi er glade i. Dessuten er vi friske og føler vi har et rikt liv, men vi mangler jo Ola. Han kommer ikke tilbake, men blir med oss resten av livet, sier Astrid Egge.

Hun er inspektør på Voss gymnas, mens Per Kristian er lærer der.

— Jeg hadde Ola som elev i tre år og hadde tenkt å spørre ham hvordan det var. Det får jeg ikke svar på, sier faren.

Ettersom sønnen var så glad i å være ute i friluft, ønsket foreldrene å finne en gravstein ute i naturen. De var på utkikk og kom over en fin lys stein i en elv. Det ble sønnens gravstein.

— Vi synes det var passende med en sånn stein til en ung mann. «Sårt sakna», står det, og slik blir det, avslutter Astrid Egge og Per Kristian Ødegaard.