— Hvordan i all verden er det mulig å huske så mange tall på så kort tid?

- Alt handler om trening og en bestemt teknikk. Jeg har øvd inn et fast fysisk bilde som jeg knytter opp til hver mulige kombinasjon av tre tall. Bildene er plassert langs en slags reise på steder som jeg kjenner godt, for eksempel i forskjellige rom i leiligheter jeg har bodd i, eller steder i nærområdet mitt. Disse stedene ligger allerede i langtidshukommelsen. En tallkombinasjon kan for eksempel være Mor Teresa som sitter utenfor et hus og spiser makaroni eller en kompis som sitter på taket av Skjold grillkjøkken og slipper ned noen reveunger. Bildene omgjøres til en bestemt rekkefølge av tall eller andre ting jeg vil huske.

— Oj. Det høres vanskelig ut. Passer teknikken for alle, eller er dette bare for de aller smarteste?

- Alle kan i utgangspunktet lære seg dette. Hukommelse er en treningssak. Jeg var ikke spesielt flink til å huske før jeg aktivt begynte å øve på teknikkene. Det som trengs for å bli god, er et fast system for å huske. Vi må omsette tallene til ting eller personer som hjernen er god til å huske og knytte det til noe som allerede er lagret i langtidsminnet, for eksempel steder.

— Hva var det som gjorde at du begynte å lære deg disse teknikkene?

- Jeg leste boken «Memo» av Oddbjørn By i 2007 og ble veldig fascinert. Året etter var jeg med i en pi-konkurranse. Jeg var også med i NM i hukommelse.

— Hvor mange desimaler av pi klarte du å huske?

- Cirka 1100.

— Hvor mange tall klarer du å lære deg på kort tid?

- På fem minutter klarer jeg å lære meg 324 tilfeldige tall.

— Ok. Hvis jeg sier noen tall for deg nå, kan du huske dem?

- Ja. Hvis du sier cirka ett tall i sekundet.

— 7-4-7-0-2-7-6-1-5-3-8-9-4-6-2-7-9-4-6-9-5-5-5-3-3-0-2-8-3-7

- Ja, da begynner jeg. 7-4-7-0-2-7-6-1-5-3-8-9-4-6-2-7-9-4-6-9-5-5-5-3-3-0-2-8-3-7.

— Imponerende. Har du hatt noen praktisk nytte av hukommelsen din, bortsett fra å delta i konkurranser?

- Teknikken er veldig effektiv i forhold til prøver og eksamener. Den er også veldig grei hvis jeg skal holde en tale eller presentasjon uten manus. I tillegg kan jeg lære meg alle navnene på elevene i en ny klasse i løpet av seks-syv minutter. Da gjør jeg akkurat det samme som når jeg lærer meg tall og lager en mental reise med fysiske bilder. Jeg ser for meg Thea som drikker te, Silje som holder på en svært sil og Adele som står på en liten mur og deler grønnsaker.

— Bruker du husketeknikken i undervisningen også?

- Hvis jeg hadde vært lærer i historie og norsk ville jeg brukt det mye mer. I matematikken er det som regel best at elevene skjønner formlene logisk. Teknikken fungerer uansett godt i skolen. Da jeg hadde praksis, testet jeg det ut på cirka 100 elever som skulle lære seg de 14 største landene i verden i riktig rekkefølge. Det gikk veldig bra.

— Du har nettopp vært med i en italiensk hukommelsekonkurranse. Hva skjedde?

- Vi konkurrerte i ti øvelser. Jeg tok medalje i fire av dem og satte verdensrekord i å huske binære tall, det vil si kombinasjoner av nuller og ett-tall. Dessverre ble rekorden min slått like etterpå. Jeg klarte å huske 940 siffer ved å se på dem i fem minutter. Etterpå hadde jeg 15 minutter til å skrive dem ned.

— Er det kjedelig å spille spørrespill med deg fordi du er så god?

- Det kunne vært det hvis jeg gikk inn for å lære meg allmennkunnskap. Men det har jeg ikke gjort.

— Er du avhengig av å ha det stille rundt deg når du øver inn nye mentale bilder og kombinasjoner?

- Vedlikehold av systemet kan jeg gjøre hvor som helst, for eksempel på bussen. Men når jeg skal pugge, er det om å gjøre å ikke bli forstyrret. Da sitter jeg alene med hørselvern på meg.

— Hvordan klarer du å sitte uforstyrret når du er gift og har to små barn?

- Hehe. Det gjelder å prioritere knallhardt. Men hun jeg er gift med har ikke vært udelt begeistret for hobbyen min. Den er jo ganske asosial.

— Blir hodet ditt aldri fullt?

- Nei, informasjonen lagres på ulike steder i hjernen. Jeg har til sammen rundt 2800 punkt i mine mentale reiseruter. Hjernen er veldig god til å huske steder. Metoden er den samme som romerne og grekerne brukte. De husket mye mer enn vi gjør i dag fordi det ikke var like lett å få kunnskapen skrevet ned.

— Er det noe du ikke klarer å huske?

- Når jeg må være oppmerksom i øyeblikket og for eksempel huske at jeg må ta med meg en bestemt ting fra barnehagen, kan det være vanskelig. Jeg bruker huskelapper på mobilen, jeg også.

— Er god hukommelse et bra sjekketriks?

- Hehe. Det vet jeg faktisk ikke. Jeg begynte å lære meg dette etter at jeg hadde giftet meg.

— Har du andre hobbyer enn å trene hukommelse?

- Jeg har drevet en del med musikk. Min bror spiller orgel i Kaizers, og en periode var jeg vikaren hans. Tidligere var jeg også veldig opptatt av sjonglering med baller og ringer. Det som fascinerer meg er å øve på noe, se fremgangen og til slutt nå målet mitt.