— Jeg svarer ja til at barn skal få mobiltelefon. Man må jo bare ha det. Jeg vil ha fordi fetterne mine snart skal få. De er ti og åtte år. Da kunne jeg ringt og sendt meldinger til alle jeg kjenner om alle ting, sier Ola Hagerup (5)

Mamma Marie Hagerup (34) heller mer mot niårsalderen.

— Da begynner de å dra mer ut på egen hånd. Jeg tror ikke yngre barn har behov for telefon. De har uansett godt av å lære å planlegge tiden sin, ved å avtale klokkeslett for når de skal være hvor, sier hun.

«Alle» niåringer har

Ifølge Medietilsynet har mer enn seks av ti niåringer egen mobiltelefon. Hver fjerde syvåring hadde mobiltelefon. På sensommeren kommer en fersk rapport om barns mobilbruk.

— Vi forventer at alderen har gått enda lenger ned sammenlignet med 2010, sier seniorrådgiver Stian Lindbøl.

BTs spørreundersøkelse blant foreldre i Hordaland viser at ti år er gjennomsnittsalderen for når de mener barna kan få egen telefon.

«Her i huset er grensen ti år. Vi kunne egentlig ventet til de er tolv, men vi var de siste som ikke hadde kjøpt, så vi ga etter», skriver en trebarnsmor.

- To åring med mobil

En firebarnsfar mener barna må være minst ti år.

«Mulig vi blir de minst populære foreldrene, men sånn er det. Før de er ti år kan jeg ikke se at de har et behov», skriver han.

En mor skriver at datteren på to og et halvt år allerede har fått sin egen telefon.

— Jeg ser ikke noe problem med det. Hun kan alt med den, styrer musikken og kan ringe mamma og pappa.

En annen mor ga alle barna mobil da de begynte i førsteklasse.

— Mobilen er en trygghet både for oss foreldre og for barna, sier hun.

Når mener du barna bør få sin første mobiltelefon? Er det forskjell på å gi barna smarttelefon eller vanlig telefon? Les flere svar fra foreldre under og si din mening i kommentarfeltet!

TYDELIG GRENSE: Petrikke Raddum (10): - Når de er ti år. Da begynner man å gå litt lenger vekk fra huset. Jeg fikk min på tiårsdagen. Det er ikke behov for det før. Mobilen bruker jeg til å gjøre avtaler med venner, ringe til mamma og pappa og spille. Håvard Raddum (39): - Vi satte tidlig en tydelig grense på ti år for våre barn. Da styrer de sitt sosiale liv mer selv, og det er lett å få tak i dem. Det kan godt være at Petrikke hadde hatt behov for den før, men vi holdt oss til det som var avtalt.
SILJE KATRINE ROBINSON
ENIGE: Sondre Jensen (13): - 11–12 år. Da er de mer moden for å bruke mobiltelefon. Får de tidligere, kan de ringe for mye og miste telefonen. Jeg var 11 år da jeg fikk min. Jeg bruker den til å ringe, surfe på nettet og se på YouTube. Mariann Jensen (40): - 11 år, først og fremst for at vi skal få tak i dem. Når de er yngre, kan de jo ringe alskens folk. Jeg tenker både på kostnader og på hvilke personer de kan komme i kontakt med. Jeg synes det er viktigere at barna ikke får Facebook før de er gamle nok.
SILJE KATRINE ROBINSON
UENIGE: Selma Acevedo (6): - Jeg vil ha mobiltelefon nå. Det er gøy. Jeg kunne brukt den til å spille. Jeg har brukt mobiltelefon før til å spille mange typer spill. Jeg har også lyst på Ipad. Jeg har ingen venner som har mobiltelefon. Victor Acevedo (33): - Ti år tror jeg er en passende alder. Jeg tror ikke de har noe utbytte av mobilen før det. Slik som Selma, hun vil spille spill. Det kan hun gjøre på noe annet. Når de er rundt ti år, er det greit, først og fremst på grunn av sikkerheten det gir at vi kan nå dem.
SILJE KATRINE ROBINSON
PRESS: Eivind Fjelltveit (10): - Når de er ti år. Yngre barn tar gjerne ikke ansvar for mobilen. Den skal ikke hives i bakken og det koster penger å bruke internett utenfor huset. Det var egentlig ikke riktig at jeg fikk mobil da jeg var ni, men jeg ønsket det og var ansvarlig. Karianne Fjelltveit (43): - Ti år er passe. Det hadde med press å gjøre at han fikk da han var ni år. Nesten alle vennene hadde telefon. Små barn kan bruke mobilen til ting de ikke burde, som å surfe på nett eller ta bilder av ting de ikke burde ta bilder av.
SILJE KATRINE ROBINSON