— I fjor gikk det med omtrent tre tusen liter øl, forteller Oktoberfestgeneral Erling Mikkelsen.

I et enormt hvitt plasttelt på Blomstertorget runger grove, dype mannestemmer. Teltarbeidere og musikere, elektriker og rørlegger som gjør sitt for at Bergens Oktoberfestival skal matche den opprinnelige festivalen i München.

I år har ølfestivalen i den bayerske hovedstaden 170-års jubileum og trekker seks millioner tyskere og turister. Oktoberfestivalen i Bergen må nok jobbe en stund for å komme opp på samme nivå. I fjor, som var første gang festivalen ble arrangert, var omtrent tre tusen innom ølteltet.

Halvliter, liter og mer til

Ung alder til tross, Mikkelsen lover ølfestival på ekte bayersk vis.

— Det blir servert Löwenbrau og Paulaner, ekte tysk øl, og det blir masser av tyske matretter, forteller Mikkelsen, og fortsetter:

— Saltkringler, hvite pølser, søt sennep, svinesteik, knoker, surkål, bratwurst...

Han peker og forklarer.

— Det blir dansegulv, langbord, småbord.

Og selvfølgelig barer.

— Vi kommer til å selge øl som halvlitere, litere og halvannen liter. Bergenserne bør kjenne sin besøkelsestid, mener Mikkelsen.

Ikke bare drikkekultur

Til helgen blir Oktoberfestivalen Bergens største serveringssted. Teltet har nemlig sitteplass til 790 gjester. At festivalen må stenge alkoholserveringen klokken 00.30 faller ikke i særlig god smak hos festivalgeneralen.

— Disse restriksjonene er helt hull i hodet. I Oslo får vi servere til klokken tre. Politikerne tror det dreier seg om en gedigen fyllefest. De forstår ikke at dette er kultur, tordner Mikkelsen.

Kultur, og ikke bare av det alkoholholdige slaget, blir det nemlig nok av. Jodlekonkurranse, dragshow og ompaorkester skal sørge for en ettertrykkelig tysk bølge innover Blomstertorget.

RYDDER PLASS TIL ØL: Festivalgeneral Erling Mikkelsen (t.v) vifter i gang musiker Gabriel Gal (t.h) og teltarbeiderne. I morgen rommer teltet 800 bergensere.<p/>FOTO: ARNE NILSEN