— Bergen er ikke stor nok til å ha fire store guideselskap. Tiden vil vise om det er plass til alle, mener turistsjef Ole Warberg.

Det er tre tidligere ledere i Bergen Guide Service som har etablert det nye guidebyrået BergenByExpert. Halvparten av guidene fulgte med dem over.

— Turistmarkedet er i endring. Vi ønsket en friere stilling for å få flere bein å stå på og bad først om å få kjøpe Bergen Guide Service. Da det ikke lyktes, opprettet vi i stedet vårt eget selskap, opplyser Christian Toftegaard, daglig leder i BergenByExpert.

Skandinavias største

Bookingsjef Anita Gullaksen og regnskapssjef Geir Ove Mundal er to av dem som ble med ham over og har etablert det nye selskapet.

Bergen Guide Service ble opprinnelige etablert av guidene selv og har eksistert i 50 år. Det vokste til et av Skandinavias største guideselskap og har de siste årene vært drevet av Bergen Reiselivslag med direktør Ole Warberg som øverste sjef.

— Oppdragsmengden var på vei ned. Vi var redd for arbeidsplassene våre og så behovet for nytenkning. Vi fikk imidlertid ikke lov til å gå nye veier fordi det kunne være i konkurranse med medlemmer av reiselivslaget. Da måtte vi handle, sier Christian Tofte.

Turister i buss utgjør det største antallet turister i Bergen. Nå benytter flere av dem egen reiseleder som guide. Cruisetrafikken har gitt stor vekst og utgjør i dag nær 30 prosent av oppdragsmengden. Nytt er mindre grupper.

Går nye veier

— Vi ønsker å etablere egne turpakker for byens bedrifter. Kurs- og konferansemarkedet kan også gi oss vekstmuligheter. Guidene kjenner byen godt og kan lage opplegg som fungerer, sier Christian Toftegaard.

Hans håp er at dette også kan gi guidene oppdrag i rolige høst- og vintermåneder.

— Andre av våre medlemmer tar i dag hånd om kurs- og konferansemarkedet. Det nye guideselskapet kan lett komme i konkurranse med egen kunder om de forsøker seg der, tror Ole Warberg.

Han opplevde prosessen bak etableringen av det nye selskapet som ubehagelig i vinter. Nå tar han det til etterretning. Bergen Guide Service har fått ny ledelse. BergenByExpert er blitt medlem av Bergen Reiselivslag.

Kjent i egen by

— Vår utfordring er å gjøre opplevelsene i Bergen til et minne for livet, sier den erfarne guiden Gun Losnedal.

I går fulgte hun en gruppe turister på tur til Mariakirken og Nattlandsfjellet på vegne av BergenByExpert.

BergenByExpert har i dag 50 guider fast ansatt, men disponerer langt flere. Bergen Guide Service disponerer 70 guider og har halvparten fast ansatt. I tillegg tilbyr Norske Guidetjenester og Bryggen Språk Service guidetjenester.

Både Toftegaard og Warberg ser nødvendigheten av å ha godt kvalifiserte og utdannede guider for å sikre kvaliteten.

— For tiden arbeider vi med en ny turpakke i Bergen. Vi ønsker også å gjøre bergenserne mer kjent i egen by og vil tilby vandreturer hver søndag, opplyser Christian Toftegaard.

GIR OPPLEVELSER: Guiden Gun Losnedal fortalte turistene engasjert om hva de så på runden i Bergen.
Amundsen, Paul S.
MANGE OM BENET: Konkurransen om å få vise frem Bergen hardner til. ARKIVFOTO: ØYVIND ASK
ØIVIND ASK