— Her ser det ut nesten akkurat som sist vi var her, bare litt verre. Men hussoppen er like god som før, sier okkupantene Alexander Helle og Kristoffer Jul-Larsen.

Feiet

De vil gjerne gjør huset litt triveligere for natten og har funnet frem feiekosten. Støvet står i været.

Rundt 30 aksjonister brøt seg i går kveld ved 19.00-tiden inn i det tomme trehuset. Huset er bevoktet av Securitas, og tjenestemenn derfra var raskt på pletten etter at alarmen gikk.

Huset, som eies av Universitetet i Bergen (UiB), står ubebodd og ubrukt, akkurat som det gjorde da studentene gikk til aksjon for ett og et halvt år siden. Det synes boligaksjonen i Bergen er uakseptabelt.

— Da vi ble kastet ut sist sa universitetet at huset skulle tas i bruk. Det er ennå ikke skjedd, sier Jo Moen Bredeveien til Bergens Tidende. Eiendomsdirektør Martha Skauge ved UiB sier at planen fortsatt er å ta huset i bruk.

— Men vi er blitt litt forsinket. Ombygging av andre hus har tatt lengre tid enn beregnet, sier Skauge til Bergens Tidende.

Planen er at bygget i Sydneshaugen 10 skal huse «studentrelatert virksomhet». Skauge sier også at universitetet vil anmelde aksjonistene til politiet.

— Vi er ikke begeistret for at de bryter seg inn i våre eiendommer og begår hærverk, sier hun. Jo Moen Bredeveien mener at universitetet heller burde ha solgt dette huset og andre tomme hus til kommunen eller Studentsamskipnaden i Bergen slik at tilgangen på rimelige boliger i sentrum var blitt bedre.

Ut søndag kveld

Etter planen vil aksjonistene holde på til søndag kveld, hvis de ikke blir kastet ut tidligere. ý Så lenge det ikke er fare for liv og helse har vi avtalt at politiet ikke trenger bruke ressurser på å kaste ut aksjonistene fredag kveld eller natt til lørdag. Så får vi følge utviklingen utover helgen, sier Martha Skauge. Vaktsjef Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt drøftet okkupasjonen med politimesteren fredag kveld.

— Vi har ennå ikke tatt noen beslutning om å gå til aksjon. Situasjonen blir vurdert fortløpende, forteller Per Stiegler.

Han sier at dialogen med demonstrantene har vært veldig god hittil.

— De gjør jo noe straffbart når de nekter å flytte seg, men bortsett fra det oppfører de seg bra, sier han.

Forrige gang aksjonister inntok Sydneshaugen oppholdt de seg der ti kalde døgn i mars 2001 før de ble kastet ut av uniformert politi og bøtelagt.

BEVOKTET AV SECURITAS: «Det sku bo folk i husan», synger Kari Bremnes. Boligaksjonen i Bergen er enig, og i går brøt de seg inn i et tomt hus på Sydneshaugen for å markere sitt syn.
FOTO: GIDSKE STARK