I går var det full aktivitet i det okkuperte huset: Beboerne holdt på å pusse opp i første etasje, som etter planen skal gjøres om til et lokale der det kan arrangeres ulike kulturtilbud.

— Vi har et enormt lokale som ikke er beboelig i første etasje. Det skal bli et slags møtested, der vi kan arrangere teater, kunstutstilling og konserter, sier okkupant Magnus Helgesen.

Han og Tiffany, som ikke ønsker å ha etternavnet sitt i avisen, har bodd i Jonsvollsgaten 8 siden huset ble okkupert Kristi himmelfartsdag. De hevder de vil vise at de «ikke bare er ungdom med oppmerksomhetstrang».

— Vi vil gjøre noe for naboene våre. Vi har et godt forhold til dem, sier Tiffany.

Har hatt teater

De unge husløse har allerede hatt en teaterforestilling for venner og naboer, der Stavanger friteater opptrådte. I formiddag skal de ha en kulturmønstring i bakgården. Jazztrioen Ah-um skal spille, forfatter Øystein Vidnes skal lese og DJ-ene Blåbær og Truls Puls skal snurre skiver. De planlegger også å ha en filmfremvisning for barn i nær fremtid.

— Det skal ikke bli noe utested der det er bråk hele døgnet, for dette er hjemmet vårt. Men vi må ta første etasjen i bruk, den kan ikke bare stå tom hvis vi skal bo i huset, sier Helgesen. De tror Nøstet kan bli et kultursentrum i Bergen på sikt.

— Vi ser at kvartalet har et potensial til å bli noe slikt som Svartlamoen. Det har aldri vært noe overordnet mål, men mer enn drøm, sier Helgesen.

Svartlamoen er et område i utkanten av Trondheim sentrum som ble okkupert på slutten av 80-tallet. I dag samarbeider beboerne med kommunen, og bydelen er kjent for et rikt kulturliv.

Velforeningen positiv

Også velforeningen i området er positive til at huset brukes til kulturformål. Tormod Carlsen, leder i Sydnes og Nøstet velforening, skal i dag holde en appell på okkupantenes kulturmønstring der han uttrykker støtte.

— Det er bedre at det bor folk i huset enn at det står tomt. Da okkupantene flyttet inn, begynte de å pusse opp, de tar ansvar. Hvis de vil bruke tid på kulturarrangementer, er det veldig flott, sier Carlsen.

Han mener huseier Ole Jan Strønen «bokstavelig talt bør feie for sin egen dør» før han klager på okkupantene.

— Eieren lar husene skape slum. Ruter knuses, det ligger glassbiter på fortauet, men han gjør ingenting for å rydde opp.

Hemmelig plan

Ole Jan Strønen hevder han forsøker å få til en løsning for Jonsvollskvartalet. Hva den kommer til å bli, kan han imidlertid ikke si.

— Vi har en godkjent reguleringsplan for området. Men før vi får lov å rive, må vi også få godkjent en bebyggelsesplan. Den har vi problemer med å få på plass, sier Strønen. Han kjøpte sin første eiendom i området i 1984, og har eid 100 prosent av kvartalet i tre års tid. Hele kvartalet har stått tomt i flere år.

Etter flere planer for området som ikke har latt seg gjennomføre, hevder han å ha et nytt spennende prosjekt på gang.

— Men på grunn av den internasjonale konjunkturen har det ikke latt seg realisere.

Jeg kan ikke si hva det går ut på, men det blir et næringsprosjekt med boliger, kontorer og butikker.

Strønen kan ikke si noe om når dette prosjektet kan realiseres, men hevder å ha søkt kommunen om å få gjennomføre en midlertidig løsning som vil «løse problemene».

— Jeg kan ikke si hva det er for noe. Vi venter på svar fra kommunen. Men jeg beklager at det blir stående slik. Jeg gir ikke blaffen, og prøver å få i stand en skikkelig løsning.

I SVING: Beboerne i Jonsvollsgaten 8 hadde dugnad i går for å pusse opp første etasje. Planen er at etasjen skal brukes til kulturformål. Ingen av beboerne på bildet ønsket å ha navnet sitt i avisen.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE