— De tre siste ble tatt ned fra taket ved hjelp av Simon snorkel, forteller operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt.

Ifølge Stiegler kom okkupantene ned fra taket uten motstand til slutt.

— De kom greit og frivillig ned ved 14-tiden, sier Stiegler.

Husokkupantene ble fraktet til Sentrum politistasjon hvor de vil bli avhørt i løpet av ettermiddagen.

— De kommer sannsynligvis til å bli bøtelagt, sier Stiegler.

Fikk låne stige

Ved hjelp av en stige lånt på Grønner's fargehandel tok politiet seg i 13.00-tiden opp i høyen for å forhandle med de tre okkupantene i Jonsvollgaten.

— Nå tenker vi først å fremst på sikkerheten deres. Derfor får de mulighet til å komme ned uten å måtte komme inn på politistasjonen. Vi vet hvem de er, så vi kan heller snakke med dem en annen gang, forteller politimannen Ronny Lentføhr som var pratet med en av okkupantene fra en stige.

Det var klokken 05.28 politiet fikk melding om at noen hadde brutt seg inn i det grønne huset på hjørnet mellom Teatergaten og Jonsvollgaten.

— Det var ti stykker som brøt seg inn. Syv av okkupantene ble fjernet og tatt med til stasjonen. De tre siste klatret opp på taket, og nektet å flytte seg, forteller politiets operasjonsleder Sven Johannesen til bt.no.

Politiet rekvirerte brannvesenets snorkelbil, men i 06.30-tiden kjørte den fra stedet uten å ha forsøkt å hente de tre ned.

— Vi kan ikke begynne å slåss med dem oppå det bratte taket. De får sitte til de har lyst å komme ned igjen. Jeg tror ikke de klar å komme seg ned ved egen hjelp, sier Johannesen.

De syv som ble innbrakt vil bli avhørt og trolig bøtelagt.

— De har jo i utgangspunktet medvirket til innbrudd, siden de har knust døren og tatt seg ulovlig inn. Så får etterforskningen vise hvem som har gjort hva, sier Johannesen.

Huset i Jonsvollgaten har vært okkupert flere ganger tidligere. Det er et av de siste gjenværende i Jonsvollkvartalet, som ble revet i fjor og gjort om til parkeringsplass.

— Fremdeles finnes tusenvis av boligløse og fremdeles står Jonsvollsgaten 2 og mange andre hus tomme. Derfor re-okkuperte vi igjen, sier pressetalskvinne for boligaktivistene, Charlotte Myrbråten.

KNUSTE DØR: Okkupantene knuste døren på hjørnet da de brøt seg inn. Politi og snorkelbil fra Brannvesenet rykket ut for å fjerne okkupantene.
Pål Andreas Mæland
FORHANDLER: Ronny Lentføhr (i stigen) ber en våt husokkupant om å komme ned.
Rune Stølås