31.100 kroner kvadratmeteren. Det var prisen for en borettslagsleilighet i Sophus Phils gate i Sandviken, i sist uke. En pris på kr. 1.435.000,-, og en andel av fellesgjelden på 181.500 kroner, gjør den 52 kvadratmeter store leiligheten til en av de dyreste som er omsatt i et borettslag i Bergen.

— Bergen er litt spesielt. Formidlingstiden på boliger er veldig kort, og har holdt seg lik de siste to årene. I Oslo, for eksempel, tar det nå mye lengre tid å selge en bolig, forteller Lisa Kristine Reiakvam.

Hun er ansvarlig for boligpriser ved Econ Senter for Økonomisk Analyse. Noen forklaring på hurtigheten i omsetningen - og den store forskjellen på prisvekst mellom Bergen og Stavanger - har hun ikke.

Studenter presser priser

Det har derimot Kenneth Aadland i Postbanken Eiendom, som meklet leiligheten i Sophus Phils Gate.

— Det har vært veldig høy byggeaktivitet i Stavanger sentrum. Jeg tror de er kommet ut på markedet med for mye samtidig, sier han.

— Og så har byen vært spesiell på grunn av oljevirksomheten. Mange har eid leiligheter som de har leid ut til bedrifter for gode penger. Slik er det ikke lenger, sier Aadland, som selv har bodd i Stavanger.

For Bergen mener han den store studentmassen gir positive utslag for prisene, spesielt når det gjelder mindre leiligheter.

Aadland er også overbevist om at meklerne i Bergen er flinkere til å selge enn sine kolleger andre steder i landet.

Optimistiske vestlendinger

Høye priser og rask omsetning. I tillegg er bergenserne mer optimistiske med tanke på fremtiden enn innbyggere andre steder i landet.

Ifølge en spørreundersøkelse utført av MMI på oppdrag fra DnBs forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen, venter 22 prosent oppgang i boligprisene på Vestlandet. Like mange venter prisfall, mens halvparten tror prisene vil være stabile.

Til sammenlikning tror en tredel av innbyggerne i Oslo på prisfall.

— Mange av våre kunder er opptatt av om boligprisene holder seg eller ikke. Det er langt flere spørsmål om det enn tidligere, og mange er i stuss på om dette er det riktige tidspunktet å selge eller kjøpe, sier Alf Erik Kvaal, banksjef for personmarkedet i DnB i Bergen.

— Hva svarer dere?

— Skal du bo lenge, spiller kortsiktige svingninger liten rolle. Det er det personlige behovet som må avgjøre. Men kjøper du for å spekulere i prisoppgang, ville jeg ventet litt. Vi har ikke merket noe til nedgangen i Oslo ennå. Her i Bergen er markedet mye mer fornuftig priset.

Kvaal forteller også om stor økning i utlån. Banken har solgt sju-åtte prosent flere boliglån i år sammenliknet med samme periode i fjor.

HØYE PRISER: Kenneth Aadland i Postbanken Eiendom melder om høye priser. Sist uke solgte han en borettslagsleilighet i Sophus Phils gate (bildet) til vel 31.000 kroner kvadratmeteren. Boligprisene øker raskere i Bergen enn de fleste andre steder.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG