— Vi har ingen systematiske turer til butikkene. Men får vi klager fra kundene, går vi og sjekker, sier avdelingsleder for tilsynsavdelingen, Aslaug Sandvin.

I kjølediskene skal det ikke være mer enn fire grader. Man kan strekke seg til seks-syv, men ikke lenger. Det har visst seg å være problematisk disse varme dagene, ifølge Sandvin.

— Det kommer flere klager om sommeren. Vi finner stadig for høye temperaturer, og er temperaturen over tolv grader, gir vi i de fleste tilfeller omsetningsforbud, sier hun.

I fjor og forfjor hadde Statens Næringsmiddeltilsyn omfattende kontroller av kjølediskene i matvarebutikkene. Hvorfor ikke i år?

— Butikkene er blitt flinkere etter at vi satte fokus på temperaturene. Og stikkprøver tar vi hele året.

— Kan vi trygt kjøpe potetsalat og grillmat fra disken?

— Potetsalat er tilsatt konserveringsmidler, så den tåler mer enn for eksempel kjøttpålegg. Når temperaturen blir for høy, gir det grobunn for bakterier, og da kan man ikke lenger stole på datoen som står på pakken, sier Sandvin. Fire grader, altså. Husk det neste gang du handler.